זהו פוסט ריענון וסיכום של כל האלגוריתמים הכמותיים אחריהם אני עוקב בבלוג.
ההערכות העדכניות הן שקרוב ל 80% מהמסחר של “הכסף החכם” מתנהל על ידי אלגוריתמיים כמותיים. כמשקיעי ריטייל עלינו להכיר איך הם עובדים ואיך אפשר להיעזר בהם גם אם לא משתמשים בהם לצורך מסחר בפועל. אני לא מתאר שום דבר חדש בפוסט אלא רק עונה על כמה שאלות נפוצות ומעדכן סטטיסטיקות וביצועים.
האלגוריתמים הם נוסחאות מתמטיות לדירוג מניות ותעודות סל בהתבסס על אינדיקטורים כמותיים שונים של ביצועים בסיסיים ומומנטום מחירים.
אני עוקב אחר שלושה אלגוריתמים כמותיים עיקריים בבלוג: אלגוריתם לתזמון תעודות סל, אלגוריתם לבחירת מניות, אלגוריתם לבחירת מניות בתנופה (מומנטום). בנוסף לשלושת האלגוריתמים הללו, יש לנו תיקים חיים שונים המבוססים על האלגוריתמים: אסטרטגיות תעודות הסל, מניות TOP 10 ומניות Micro Top 10.
אלגוריתם כמותי הוא מערכת דירוג הממיינת מסד נתונים גדול של מניות בסדר גבוה עד נמוך בהתבסס על האינדיקטורים הכמותיים אותם בחרנו.
בגיליון האלקטרוני של אלגוריתם כמותי לדירוג מניות עבור חודש ספציפי כלשהו, מוצגת רשימה עם קרוב ל 11,000 מניות הנסחרות בארה”ב ודירוגן. ניתן להשתמש בפונקציה ¨Find¨ ב-Google Sheets כדי לחפש מניה ספציפית בגיליון האלקטרוני.
ניתן למצוא את הגיליונות העדכניים תחת לשונית “כלים” בראש עמוד הבית.
איך להשתמש בכלים?
כמו בכל פוסט אני מזכיר שאני לא יועץ השקעות ואסור לי לייעץ למשקיעים. גם אם היה מותר לי לא הייתי יכול לעשות זאת. אני לא מכיר את מסגרת הזמן, הצרכים ורמות סובלנות לסיכון של כל אחד מקוראי הבלוג. האלגוריתמים והתיקים הכמותיים הבנויים על בסיסם הם רק כלים. כמו בכל כלי, המפתח הוא לגרום להם לעבוד עבורך בהתבסס על הצרכים שלך.
המודלים הכמותיים פעילים מאוד ומונעי מומנטום, מכיוון שהם נסחרים כמעט מדי שבוע. הביצועים יכולים להיות חזקים מאוד כאשר תנאי השוק נוחים, אך הנפילות יכולות להיות חדות כאשר התנאים אינם נוחים.
משקיע טווח ארוך לא יפעל על בסיס אלגוריתמים המכוונים לטווח קצר. מכיוון שהאסטרטגיות הללו פעילות מאוד, שיקולי מס יכולים להוות בעיה עבור חלק מהמשקיעים.
השקעה לטווח ארוך היא הרבה יותר מאשר המספרים בלבד, צריך עדיין להעריך את העסק מאחורי המספרים האלה. עם זאת, האלגוריתם יכול להיות שימושי ככלי אובייקטיבי וחסר הטיות סובייקטיביות לחיפוש רעיונות ולהשוואה בין מניות על סמך המדדים הכמותיים שלהם.
חלק מהסוחרים לטווח קצר יכולים להשתמש בתיקים הכמותיים כדי לסחור ברשימה מרוכזת של רעיונות עם מומנטום רב עוצמה. מסחר פעיל במניות אלו, או אפילו שכפול של התיקים כפי שהם, יכול להיות מאוד מתגמל, אבל גם תנודתי מאוד ומסוכן. זה יכול להיות הגיוני יותר לנהל באופן פעיל את הכניסות והיציאות כדי לשלוט בתנודתיות, בניגוד לקנייה ומכירה בלבד בימי שני בפתיחה.
כיצד פועל אלגוריתם לדירוג המניות
האלגוריתם מדרג מניות בהתבסס על ארבעת מנועי תשואה מרכזיים: איכות, ערך, מומנטום וחוזק יחסי. הדירוג הסופי עבור כל מניה הוא השילוב של ארבעת הגורמים.
מנוע האיכות
מנוע האיכות כולל מדדי צמיחה ורווחיות:
גידול בהכנסות על פני מספר תקופות.
החזר על נכסים (ROA).
החזר על השקעה (ROI)
החזר על ההון (ROE).
שולי רווח גולמי (%GM).
שולי רווח תפעולי (%OM).
שולי תזרים מזומנים חופשי (%FCF).
מנוע הערך
הפרמטר השני הוא הערכת שווי החברה. תזמון כניסה למניה לא פחות חשוב מאיכות החברה. אנחנו כמובן נשאף לקנות מניה של חברה טובה כשמחיר המניה נמוך מהערכת שווי החברה.
מדדי הערכת השווי:
יחס מחיר לרווח קדימה.
צמיחת מחיר לרווח.
מחיר לתזרים מזומנים חופשי.
שווי החברה ל-EBITDA.
גורמים אלה מושווים מול השוק הרחב ומול מניות אחרות בענף.
מנוע המומנטום
מחיר המניה לא משקף רק את היסודות העסקיים הנוכחים אלא גם את הציפיות לעתיד. המומנטום מודד את השינוי ברווחים ובציפיות המכירות ברבעון הנוכחי, השנה הנוכחית והשנה הבאה. ככל שהעלייה בציפיות גדולה יותר, כך הציון של החברה גבוה יותר. כאשר הציפיות לגבי הביצועים הפיננסיים של החברה נמצאות בעלייה, זה בדרך כלל אומר שגם מחיר המניה נמצא בעלייה.
מנוע החוזק היחסי
מחקרים רבים מצביעים על הטיה סובייקטיבית שגויה של משקיעים. משקיעים נוטים למכור מניות מנצחות ולהמשיך ולהחזיק במניות המפסידות בתיק. גישה לא רציונלית זו מפחיתה את פוטנציאל התשואה בתיק. מניות מנצחות נוטות להמשיך ולנצח, כאשר מניה מכה את השוק, היא נוטה להמשיך לעשות זאת בטווח הבינוני. מסיבה זו, האלגוריתם מחפש מניות שמספקות תשואות מעל הממוצע על פני תקופות זמן שונות.
הרעיון המרכזי
הרעיון מאחורי האלגוריתם הוא למעשה די פשוט. האלגוריתם בעצם מחפש לקנות חברות איכותיות (איכות) במחיר סביר (ערך) כאשר העסק עושה טוב מהצפוי בעבר (מומנטום) והמניה בביצועים טובים יותר (חוזק יחסי).
התרשים שלהלן מחלק את כל המניות לחמישה תיקי השקעה על פי הדירוג שלהם, והוא משווה את הביצועים ההיסטוריים שלהם לעומת ה S&P 500.
יש קשר ברור וישיר בין הדירוג לביצועים היסטוריים, זה צפוי כאשר המערכת הכמותית חזקה ועקבית. כמו כן, חברות בעלות דירוג כמותי גבוה הובילו בצורה ניכרת את השוק בטווח הארוך.
כל התרשימים הם ממערכת protfolio123.
אלגוריתם לדירוג מניות בתנופה

אלגוריתם לדירוג תעודות סל
אלגוריתם דירוג תעודות הסל משתמש במדדי מומנטום ומגמה שונים כדי לדרג תעודות הסל על סמך התנהגות המחיר שלהן. זוהי מערכת דירוג לתעודות סל ולא תיק השקעות חי או אסטרטגיית השקעה בפני עצמה. את אסטרטגיות תעודות הסל ניתן למצוא בפוסט הזה.
להלן המדדים באלגוריתם ומשקלם:
תשואה בשלושת החודשים האחרונים – 30%.
תשואה בשלושת החודשים שהסתיימו לפני שלושה חודשים – 20%.
תשואה בשלושת החודשים שהסתיימו לפני שישה חודשים – 10%.
תשואה בשלושת החודשים שהסתיימו לפני תשעה חודשים – 10%.
יחס הפוך לתשואה בחודש האחרון – 20%.
מרחק ממוצע 150 ימים – 10%.
האלגוריתם מחפש תעודות סל שמספקות מומנטום גבוה באופן עקבי על פני מסגרות זמן שונות, אבל הוא גם מחפש תעודות סל עם ביצועים נמוכים יחסית בחודש האחרון על מנת להימנע מאלה שהן מתוחות מדי בטווח הקצר.
התרשים שלהלן מציג את התשואות ההיסטוריות של תעודות סל במגזרי דירוג שונים לעומת תיק מניות – אג”ח 60%-40%. תעודות סל בעלות דירוג גבוה נוטות לעלות על ביצועי המדד בצורה משמעותית ויש קשר ישיר בין דירוג לביצועים. זה מראה שהאלגוריתם יעיל ועקבי.
תיק מניות Top 10
תיק מניות ה Top 10 מחזיק ב-10 מניות עם הדירוג החזק ביותר באלגוריתם לדירוג מניות בתנופה. התיק כולל גם אסטרטגיית גידור כאשר השוק נמצא במגמת ירידה.
התיק מגודר עם פוזיציית שורט של 100% ב-Vanguard Total Market (VTI) כאשר שני תנאים מתקיימים: מחיר ה-VTI הנוכחי הוא מתחת לממוצע הנע 150 הימים והממוצע הנע 5 ימים נמוך מהממוצע הנע של 15 הימים. במילים פשוטות, המחיר צריך להיות במגמת ירידה הן בטווח הקצר והן בטווח הביניים כדי שהתיק יהיה מגודר.
תשואות התיק בבדיקת נתוני עבר מינואר 2006 כפי שעולה במערכת protfolio123:

תיק מניות Micro Top 10
אסטרטגיית Micro Top 10 משתמשת בגישה דומה ל-Top 10, אך היא משקיעה רק בחברות קטנות יחסית. זה הופך את הסיכון ואת התנודתיות להרבה יותר גדולים, אבל זה יכול גם להיות מנוע חזק לתשואה. שיטת הגידור זהה לזו של Top 10, ותעודת הסל לגידור הוא iShares Microcaps (IWC).
תשואות התיק בבדיקת נתוני עבר מינואר 2006 כפי שעולה במערכת protfolio123:
ותשואות מיום 15 במאי 2020 היום בו התיק המנוהל מפורסם בבלוג:
לסיכום
הבלוג עוקב מידי חודש ומפרסם תשואות בשלושת המכשירים הבאים:
- התיק הלא סולידי מכוון לטווח ארוך. תיק זה מתוכנן ומנוהל להגדלת הון מקסימלית לטווח ארוך. התיק מחזיק בעיקר במניות צמיחה, כלומר חברות שמשקיעות מחדש באגרסיביות את תזרימי המזומנים שלהן להזדמנויות צמיחה עתידיות. המניות בתיק הזה נוטות להיות תנודתיות מאוד. התיק מתמקד בפוטנציאל מרבי לטווח ארוך בתמורה לתנודתיות גדולה, והוא גם מנוהל לפי שיקול דעת, לטוב ולרע.
- אלגוריתמים לדירוג מניות כמותיים והתיקים המבוססים על אלגוריתמים אלו. התיקים ממוקדי מומנטום ומוכוונים לטווח קצר, שכן הם נסחרים מדי שבוע. למניות האלה יכול להיות אפסייד גבוה, אבל הן רק אלטרנטיבה טובה למשקיעים שיודעים לסחור בצורה דינמית ואיך לנהל את הסיכון במניות מומנטום גבוה. אלגוריתמים אלו מתאימים היטב לסוחרי מומנטום מכוונים עצמיים, אך לא למשקיעים לטווח ארוך עם סובלנות מתונה לסיכון.
- אסטרטגיות תעודות הסל הכמותיות מציעות יחס סיכון לתשואה עדיף, ובנוסף עם ביצועים טובים יותר לעומת תיק רכישה והחזקה של מדד הייחוס בטווח הארוך. אבל עדיין, אסטרטגיות אלה מחזיקות רק בתעודות סל. זה מפחית את התנודתיות בשני הכיוונים, ולכן קשה לאסטרטגיות אלו לספק אפסייד גבוה במיוחד בכל שנה מסוימת.
גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מניה מוזכרת במאמר זה. השקעות בניירות ערך כרוכה בסיכון. אחריות על כספכם היא שלכם בלבד.