הטוב הרע והספק

הטוב – השבועות האחרונים היו די אינטנסיביים. החדשות הטובות הן שמספרי האינפלציה משתפרים בעקביות, ורוב הסיכויים שהמגמה תמשיך ותגבר ב-2023.

הרע – החדשות השליליות העיקריות הן שהפד נשאר ניצי מאוד. לאחר שהצליח לדכא את שוק המניות הוא פונה עכשיו לדיכוי השכר. 

הספק – השאלה הגדולה היא באיזו מידה השוק מאמין לפד. במיוחד לאור הנתונים שסותרים גישה כה ניצית מצד הפד.

 

השוק לא מאמין לפד

המשחק הפסיכולוגי בין השוק לפד הגיע לשיאו בשבוע שעבר.

כבר עתה ניתן לראות שהשוק לא מאמין לפד.

על פי ה Dot Plot האחרון, ממוצע תחזיות פקידי הפד הן לריבית של 5.1% בסוף שנת 2023.

השוק לעומת זאת צופה ריבית של 4.2% כפי שמשתקף מתשואות האג”ח הקצרות.

מצד שני השוק לא מסתער על המניות. גם אם ניקח מכפיל עתידי שמרני של 20 , מכפיל שלוקח בחשבון האטה משמעותית במכירות החברות ב 2023. מכפיל כזה מגלם תשואת רווח של 5% למניות. מכפיל עתידי חציוני במחקר של Yardeni Research הוא 17 ומגלם תשואה שנתית של קרוב ל 6%. מול תשואת אג”ח של 4.2%. פרמיית סיכון 1.8% ועדיין המניות בשפל היסטורי.

השוק לא מאמין לפד אבל עדיין נזהר. הוא מכיר בזה שהפד יוצא בהצהרות אגרסיביות כדי לדכא את האינפלציה בכל מחיר. השוק גם מכיר בזה שהנתונים מעידים כי אנחנו בכיוון ובקצב הנכון לדיכוי האינפלציה. הזהירות נובעת בעיקר מהחשש שהפד יגביר את הגישה הניצית במידה ושוק המניות יגיב באופן חיובי מדי.

הפד מצידו מחזיק את הקלפים קרוב לחזה. ג’רום פאוול היה יוני מאוד בנאומו לפני שבועיים והמניות הגיבו ביום החזק ביותר בשנתיים האחרונות. הפד לא רוצה עוד תגובות שכאלה. שוק גבוה נותן תחושת עושר והתרחבות כלכלית. בהחלט לא משהו שמצנן כלכלה.

הנתונים בפועל

מדד האינפלציה ביום שלישי שבוע שעבר היה טוב מהצפוי. לא רק שהאינפלציה הייתה מתחת לציפיות ונמוכה במידה ניכרת מאשר בחודשים קודמים, אלא שזה קרה למרות העובדה שנתוני שכירות הדירות בארה”ב עדייו במגמת עליה. משקלם במדד הוא כ 30% והדיווח עליהם מגיע בפיגור ניכר. זוהי הביקורת עליה הצביע מומחה המימון פרופ’ ג’רמי סיגל בראיון שזכה לסיקור נרחב.

מכיוון שנתונים עדכניים יותר עבור שכר הדירה נכללים במדד המחירים לצרכן במהלך החודשים הבאים, סביר מאוד לצפות שהאינפלציה תמשיך לרדת. 

כשמסתכלים על כמה תעודות סל העוקבות אחר מניות צמיחה, ARK Innovation (ARKK) בהתנהגות מחיר גרועה למדי מכיוון שיש לה החזקה גדולה בטסלה, עם ביצועים נמוכים משמעותיים בחודשים האחרונים. אבל תעודת הסל עדיין מחזיקה מעמד מעל השפל של השנה.

מניות מחשוב ענן (WCLD) מצליחות טוב יותר מתחומי טכנולוגיה וצמיחה אחרים במונחים של ביצועים יחסיים.

גם תעודת הסל למסחר אלקטרוני (EBIZ) מראה כמה סימנים מעודדים.

תעודת הסל Global Fintech (FINX) נותרה תחת לחץ כבד, אך עדיין מחזיקה מעמד מעל השפל האחרון.

 

הפד מתמקד בדיכוי השכר

עליית הריבית של 0.5% לדצמבר הייתה די צפויה, אך הפד צופה כעת צמיחה כלכלית איטית יותר, כאשר אומדן צמיחת התמ”ג לשנת 2023 יורד מ-1.2% ל-0.5%. למרות החולשה הזו בכלכלה, רוב פקידי הפד אומרים כעת שהם צופים שהריבית תהיה גבוהה יותר לאורך זמן, אפילו הרבה מעל 5% בשנה הבאה.

האינפלציה משתפרת והכלכלה מאטה יותר מהצפוי. במקביל, הפד צופה שהריבית תהיה גבוהה יותר לתקופה ארוכה יותר. הם בעצם אומרים שהם יגרמו למיתון כדי להאט את השכר, שכן גידול השכר היה נושא מרכזי במסיבת העיתונאים האחרונה.

מספר האינפלציה של נובמבר הראו עלייה של 0.1% חודש מול חודש לעומת הצפי לעלייה של 0.3%. המספר משנה לשנה עומד על 7.11%. זה כמובן גבוה מאוד בהשוואה ליעד הפד של 2%, אבל המגמה חיובית למדי.

הגרף מ Calculatedrisk מציג את השינוי משנה לשנה במדד אינפלציית הליבה ללא דיור בכחול ואת השינוי של חודש אחד באדום. השינוי משנה לשנה עמד על 5.2% בנובמבר, ירידה מ-5.9% באוקטובר.

השינוי השנתי של חודש אחד היה שלילי גם באוקטובר וגם בנובמבר. מדד אינפלציית הליבה ללא דיור  ירד בשיעור שנתי של 1.5% בנובמבר.

ברור שאנחנו לא יכולים להוציא דיור מהאינפלציה, אבל בהחלט צריך לשקול את העובדה שמדדים בזמן אמת של דיור כבר יורדים אך עדיין לא משתקפים במדד. הסטטיסטיקה הממשלתית מבוססת על נתונים של חוזי שכירות שמגיעים בפיגור אל מול המחירים בפועל.

כאשר אנו מסתכלים על מדדים נוספים בזמן אמת כמו מדד ה-Zillow Observed Rental, קל לראות שהאינדיקטור המוביל הזה כבר עבר לירידות.

נתוני השכר היו גבוהים מהצפוי בחודשים האחרונים, אבל השכר הריאלי – כלומר שכר אחרי אינפלציה – היה שלילי במשך רוב 2021 ו-2022. השכר מדביק מעט את הפער, אבל אנחנו לא יכולים להאשים את הגידול בשכר כגורם לאינפלציה כאשר השכר הוא מתחת לאינפלציה בשנתיים האחרונות.

 

הטבלה של Bespoke מראה התפתחות אפשרית של מדד המחירים לצרכן בשנה בהתבסס על שינויים קבועים מחודש לחודש. הנתונים מראים כי האינפלציה צפויה לרדת במהירות באביב 2023, בדפוסי ירידה חודשית בגובה 0.6% .

תחזית שמרנית יותר כמו הפחתה במדד המחירים לצרכן של נובמבר 0.1% חודש מול חודש – MoM . אם נמשיך לראות ירידה חודשית צנועה של 0.1% בחודשים הקרובים,  מדד המחירים לצרכן שנה מול שנה – YoY יירד מתחת ל-4% עד מרץ 2023 ומתחת ל-3% עד מאי 2023.

בתרחיש זה, האינפלציה השנתית תהיה 2.47% במאי ו-1.18% ביוני של השנה הבאה.

עם אינפלציה של 1.18% וריבית פד מעל 5% כפי שמציינים חלק מבכירי הפד. זו כנראה תהיה הרמה האגרסיבית ביותר עבור השער הריאלי בהיסטוריה האחרונה.

הנתונים ההיסטוריים מראים שהאינפלציה תמיד יורדת חזק מאוד בזמן מיתון. אפילו הפד צופה צמיחה אנמית בשנה הבאה, כך שסוג כלשהו של מיתון נראה סביר ביותר. זה כנראה יאיץ את הירידה בשיעורי האינפלציה ב-2023.

האינפלציה תמשיך לרדת בשנה הקרובה אך כנראה שלא בכל חודש נקבל ירידה מעל למצופה. מגמות אינן מתרחשות בקו ישר. 

הגורם העיקרי שעלול לפגוע במגמה הזו הוא סוג של זעזוע חיצוני, אולי מתחים גיאופוליטיים עם סין או החרפה במלחמה באוקראינה. זה תמיד אפשרי, אבל זה לא התרחיש הסביר כרגע.

לרוע המזל, הפד ממשיך להסתכל אחורה ותמיד מוצא סיבות חדשות להיות יותר ויותר לא ידידותי לשוק המניות. גם כאשר אינפלציית המחירים לצרכן משתפרת סוף סוף, הפד עובר ושם את הפוקוס ירידה בשכר.

העונתיות בצריכה בסוף השנה בשל עונת החגים מסווה את הירידה בכוח הקניה של הצרכן האמריקאי. הירידה במדד אינפלציית הליבה ובשכר הריאלי מעידים שאנחנו בכיוון הנכון ובקצב מהיר יותר ממה שנראה על פני השטח. 

אני משוכנע שאנחנו בכיוון הנכון לריסון האינפלציה. עכשיו רק נותר שגם הפד ישתכנע.

 

 

גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מניה מוזכרת במאמר זה. השקעות בניירות ערך כרוכה בסיכון. אחריות על כספכם היא שלכם בלבד.

פוסטים אחרונים

סקירה

השיעור שלמדתי מהשוק ב 2023

השיעור שלמדתי מהשוק סיכום מחצית שנה 2023 תזת המאקרו לשנת 2023 הייתה שמניות הצמיחה צפויים לביצועים גבוהים יותר בשל הערכות שווי אטרקטיביות במיוחד בסוף השנה

לכתבה המלאה »