מרבית הרווחים מתחילים בשוק דובי

לתיק היה שבוע חזק, עם עלייה של כמעט 7%. אין הרבה מה לומר על תנועת המחירים ברמת המניה הבודדת, שכן השווקים נשארים ממוקדים מאוד בתנאי מאקרו, והמחירים מונעים בעיקר על ידי חדשות הפד, מתיחות בין מדינות, אינפלציה וריביות.

רוב מניות הצמיחה נעות יחד למעלה ולמטה על בסיס סנטימנט השוק ביום מסוים.

סוג זה של התנהגות משקף סנטימנט פסימי ויש לו השלכות שוריות על פני 12 חודשים או יותר. נראה בהמשך מספר מחקרים התומכים בכך. בטווח הקצר, לעומת זאת, התנודתיות תמשיך ואף תגבר עד שסביבת המאקרו תראה סימנים של התייצבות.

היה שינוי עדין בטון מהפד השבוע. אנחנו עדיין תחת מדיניות מוניטרית אגרסיבית המושפעת מאירועי העבר ולא תחזית לעתיד. אבל נראה כי פקידי הפד והתקשורת מתחילים לשים לב יותר לסיכונים של הידוק יתר.

נתוני המאקרו מסתדרים באותו הכיוון

הרבה נתוני מאקרו בארה”ב נוטים בכיוון זהה במהלך החודשים האחרונים: האטה בצמיחה הכלכלית והאטה באינפלציה.

 להלן תעריפי הובלה בינלאומיים לעומת אינפלציית סחורות.

והנה מקומות העבודה החדשים אל מול השכר:

בהסתכלות על נתוני האינפלציה המדווחים בפועל, ניתן לראות כי אינפלציית הסחורות יורדת, בעוד אינפלציית השירותים עדיין עולה בעיקר בגלל מחירי שכירות הדירות בארה”ב.

שכר הדירה הוא כמעט 40% מהמחיר לצרכן בארה”ב, כך שמשתנה זה הוא קריטי.

דבר זה היה הבסיס לביקורת של מומחה המימון ג’רמי סיגל השבוע על התנהלות הפד. בסיס הטיעון הוא שמרכיב זה במדד האינפלציה  מביא בחשבון גם את בעלי הנכסים עצמם. בראיה מטעה כביכול הם משכירים את הנכסים שלהם לעצמם. העלאת מחירים שלא באמת משפיעה על הצריכה והכלכלה כי היא לא באמת מתרחשת.

ביקורת נוספת היא כי הנתונים ב CPI האחרון הם נתוני עבר המשתקפים במדד ה OER בעוד שהנתונים היום מראים כבר על ירידה Zillow and Apartment List .

שוק העבודה נותר חזק, אך חלק גדול מכך נובע מכך ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה ירד. חוץ מזה, אינדיקטורים כמו סנטימנט דיור (בכחול) נוטים להוביל על מספרי האבטלה (הפוך באדום). הנזק הקשה שנגרם לשוק הנדל”ן הולך להשפיע על שוק העבודה במוקדם או במאוחר.

מעניין לציין שהשווקים הגיבו היטב ביום שישי לכמה שינויים עדינים בטון מצד פקידי הפד. ניק טימיראוס מהוול סטריט ג’ורנל, שנחשב כתב הבית של הפד, כתב לפני פתיחת המסחר את הדברים הבאים:

“פקידי הפד מתכוננים להעלות את הריבית ב-0.75 נקודות בחודש הבא. הם יתלבטו אם וכיצד להאט את קצב העליות לאחר מכן… חלק מהפקידים להוטים יותר לכייל את הגדרת התעריף שלהם כדי להפחית את הסיכון להידוק יתר. אבל הם לא ירצו לשחרר באופן דרמטי את התנאים הפיננסיים אם וכאשר הם יעלו ב-50 bps (במקום 75)..”.

זו הפעם הראשונה שאנו שומעים שחלק מהפקידים מתחילים להציע פרספקטיבה רחבה יותר בשיחות שלהם.

עלייה של 0.75% ב-2 בנובמבר כנראה ודאית, אבל הפד מוכן להיות גמיש יותר ופתוח יותר לאחר מכן. מספיק צעד קטן שיראה לשוק שהפד משנה כיוון כדי להפוך את המגמה בתנועת המחירים.

הביצועים הגרועים מזה 100 שנים

סקר מנהלי תיקים של BofA סיפק לנו לאחרונה מספר רב של אינדיקטורים מעניינים המעידים על סנטימנט שוק שלילי ביותר.

התיק 60/40 – 60% מניות ו 40% אג”ח הוא התיק הנפוץ ביותר מבין תיקי ההשקעות לפנסיה בארה”ב. תיק זה משמש הרבה פעמים כבנצ’מארק לסנטימנט בשוק. התיק רשם את הירידה התלולה ביותר בשנה עד כה ב-100 השנים האחרונות. לא פלא שסנטימנט השוק נמצא בשפל.

 

רמות המזומנים בקרב מנהלי הקרנות הן ברמות  של אפריל 2020 ואף גבוהות יותר מאשר ב-2008.

משקל המניות בתיקי ההשקעות נמוך בהרבה מאשר במהלך שיא התרסקות בקורונה וברמות שלא נראו מאז המשבר הפיננסי הגדול ב-2008.

משקיעים יחידניים מה שמכונה “משקיעי הריטייל” מכרו מניות ואג”ח כדי לקנות קרנות כספיות. קרנות שהעניקו תשואה אפסית במשך יותר מעשור פתאום נסחרות בתשואות של 2% – 3% בעקבות העלאות הריבית. 

הרווחים נוצרים לאחר שווקים דוביים

הגרף מציג את התשואה המתגלגלת לשנה של ה-S&P 500. אי אפשר לדעת כמה המדד יספק בשנה מסוימת, אבל קל לראות שעליות גדולות מגיעות בדרך כלל אחרי ירידות גדולות ולהיפך.

לא מפתיע שמניות משיאות תשואות טובות יותר מכל נכס סיכון אחר לאחר שווקים דוביים.

להלן תרשים ארוך טווח של Nvidia (NVDA). המניה יורדת כיום ביותר מ-60% מהשיאים שלה, אבל היא עדיין הפכה 10,000 דולר ל-2.94 מיליון דולר במשך פחות משבע שנים.

כמו שקורה תמיד במקרים אלה, Nvidia סבלה מירידות חדות בדרכה ליצירת עושר מסיבי, וירדה ביותר מ-80% במספר הזדמנויות.

ראינו הרבה ימים תנודתיים בשבועות האחרונים. הכל עולה או יורד בו זמנית ובמחזורים גדולים. זה קורה בדרך כלל במהלך שווקים דובים, כאשר המשקיעים עצבניים ומתמקדים בגורמי מאקרו בניגוד לבחירת מניות בודדת.

בהזדמנויות קודמות, התשואות העתידיות לאחר תנודתיות כזו היו גבוהות, כאשר ה-S&P 500 סיפק תשואות חיוביות ב-100% מהזמן עם תשואה ממוצעת של 22.8% על פני 12 חודשים.

חשוב לציין כי בשנת 2008 השוק ירד בעוד 29% בנקודת זמן מסוימת, גם אם התשואות היו חיוביות בסופו של דבר תוך 12 חודשים. הגיוני לצפות לתשואות מעולות אחרי שווקים דובים, אבל לא ניתן לדעת כמה תנודתיות נצטרך עוד לסבול כדי להשיג תשואות אלה.

 

הגרף מציג את ה-S&P 500 באפור ואת השינויים לאחר המסחר בכחול. המכירה לאחר שעות המסחר הגיעה לרמות קיצוניות, מה שבדרך כלל משקף את חששות המשקיעים, והשווקים נוטים לתפקד די טוב לאחר הגעה לרמות קיצוניות אלו.

שווקים שוורים נולדים מפסימיות, צומחים מספקנות, מתבגרים מאופטימיות ומתים באופוריה (מקור: John Templeton). 

יש הרבה פסימיות בשוק כרגע. זה לא אומר הרבה על מה שיקרה בטווח הקצר, זה תמיד יכול להיות גרוע יותר. עם זאת, זהו סוג הסביבה שיוצרת הזדמנויות מעולות למשקיעים לטווח ארוך.

 

 

 

גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מניה מוזכרת במאמר זה. השקעות בניירות ערך כרוכה בסיכון. אחריות על כספכם היא שלכם בלבד.

פוסטים אחרונים

סקירה

השיעור שלמדתי מהשוק ב 2023

השיעור שלמדתי מהשוק סיכום מחצית שנה 2023 תזת המאקרו לשנת 2023 הייתה שמניות הצמיחה צפויים לביצועים גבוהים יותר בשל הערכות שווי אטרקטיביות במיוחד בסוף השנה

לכתבה המלאה »