Adyen (ADYEN) היא חברת פינטק המזכירה מאוד את Marketa (שנוספה לתיק אתמול) בשירותים אותן היא מעניקה. כמו Marketa גם ל Adyen פלטפורמת תשלומים חובקת עולם. הפלטפורמה של החברה משלבת שירותי עיבוד תשלומים, המרות שערי מטבע, ניתוח נתונים וניהול סיכונים. התשתית מגוונת מאוד וכוללת פתרונות בערוצי המכירה הפיזיים של הסוחרים, כמו גם מקוונים, ניידים, וממשקי API . החברה הוקמה בשנת 2006 ומרכזה באמסטרדם, הולנד.
החברה הונפקה לפי שווי של 8.3 מיליארד דולר ביוני 2018 במחיר של 240 יורו למניה. ביום המסחר הראשון המחיר הוכפל והיום היא כבר נסחרת לפי שווי של 89 מיליארד דולר במחיר של 2,613 יורו למניה.
העסק
כפי שתיארנו בסקירה על Marketplace, תהליך עיבוד תשלומים הוא תהליך מורכב עם הרבה שחקנים שונים לאורך השרשרת. התהליך מומחש היטב בתרשים של Finix :
- אגרגטור תשלומים: פועל כסוחר ראשי המאפשר לסוחרים קטנים יותר לקבל תשלומים ללא צורך בהקמת חשבון בבנק. חברות כמו PayPal, Square ו-Stripe.
- רוכשים: מוסד פיננסי המנהל את חשבון הבנק של הסוחר. חברות כמו (FISV) ו- (FIS).
- חברות כרטיסי האשראי: חברות כמו (V) Visa ו Mastercard (MA).
- מעבד תשלומים: מעבד תשלומים מטעם הבנק המנפיק.
- בנקים: מנפיקים כרטיסים לצרכנים מטעם חברות הכרטיסים.
מודל עיבוד התשלומים של Adyen שונה באופן משמעותי בהשוואה למודל התשלומים המסורתי. תהליך התשלום המסורתי מפוצל וכולל שחקנים רבים שיוצרים תהליך מורכב ומייקר את העסקאות. הפלטפורמה של Adyen מאגדת את כל השלבים בתהליך אחד על ידי נטילת התפקיד של מעבד התשלומים והרוכש. מלבד זאת, החברה הציגה לאחרונה את Adyen Issuing, ומנפיקה את הכרטיסים בעצמה. המשמעות היא שרק Adyen וחברות הכרטיסים נמצאים בין הסוחר לקונה.
Adyen מפשטת את עיבוד התשלומים בכך שהיא פועלת כמתווך היחיד בין הסוחרים לחברות הכרטיסים ולצרכנים. בשל אסטרטגיית הפלטפורמה היחידה שלה, היא אינה מסתמכת על אף צד שלישי מלבד חברות הכרטיסים. התוצאה יוצרת מספר יתרונות עבור סוחרים:
- נוחות עבור הלקוחות שמקבלים את כל השירותים מ Adyen בלבד.
- פריסת הפלטפורמה ב-150+ מדינות.
- עלויות עסקה נמוכות יותר עבור סוחרים.
הפריסה הגלובלית של הפלטפורה ביחד עם הגמישות של תוכניות התשלום המאפשרות יותר מ-200 שיטות תשלום הופכות אותה לבחירה אטרקטיבית עבור חברות גלובליות גדולות הנאלצות להתמודד עם מאות ספקי תשלומים שונים ברחבי העולם.
מחצית מהכנסות החברה הן מאירופה, דבר שמהווה הזדמנות צמיחה ככל שהחברה תתבסס מעבר לגבולות היבשת. יותר ויותר חברות גלובליות גדולות עוברות ל Adyen. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא eBay אשר אימצה באופן מלא את הפלטפורמה של Adyen והחליפה את PayPal עבור רוב העסקאות שלה בשנת 2021.
מלבד eBay, תאגידים גדולים אחרים שעוברים ל-Adyen כוללים את MSFT ,Foot Locker ,Uber, Netflix, Airbnb ו-Spotify.
המגמה מיוחסת לעלויות העסקאות הנמוכות ולאינטגרציה החלקה של הפלטפורמה המפשטת את התשלומים למשתמשים ולסוחרים. בהשוואה בין Adyen ל-PayPal ול-Square, נפח העסקאות שלה גדל בקצב כפול משני השחקנים המבוססים יותר.
המספרים
החברה מציגה צמיחה פנטסטית מרבעון לרבעון מאז ההנפקה ב 2018. בחצי השנה הראשונה של 2021 סך כל התשלומים המעובדים עלו ב 67% והגיעו ל 216 מיליארד יורו. ההכנסות צמחו ב 46% והסתכמו בסך 445 מיליון יורו. אחוז הרווחיות גבוה עם אחוז EBITDA של 61% והסתכם בסך 272.2 מליון יורו בחצי השנה הראשונה של 2021, עליה של 65% מול שנה קודמת.
הסיכונים
הסיכון המשמעותי ביותר הוא כמובן סיכון התחרות. תחום הפינטק רותח בשנה האחרונה וכל חברות הדיגיטציה לוטשות אליו עיניים.
חברות שכבר פועלות בתחום מספר שנים וינסו לבצע אינטגרציה אופקית לתהליכים כדי לא לאבד נתח שוק. חברות כמו Square ו PayPal.
חברות המגה שעובדות על פיתוח אסטרטגיות כניסה לתחום כמו Apple ו Google.
והחברות הקטנות כמו ש Adyen הייתה ב 2018 הבאות עם טכנולוגיה משבשת חדשה.
סיכון אחר הוא סיכון גיאוגרפי. החברה שואבת מחצית מהכנסותיה מאירופה. כדי להמשיך לצמוח באותו הקצב היא תצטרך להתמודד עם חסמי כניסה ורגולציה במדינות השונות בכל שירות חדש שתציג בתחום הפיננסים.
קיים גם סיכון התלות בלקוחות. אומנם פחות מאשר ב Marketa התלויה 70% ב Square, אבל עדיין 10 הלקוחות הגדולים של Adyen תורמים לה יותר מ 33% מההכנסות.
מחיר המניה
יש כאלה שיגידו שהמחיר מהווה אף הוא סיכון. המחיר לא זול כשהחברה נסחרת במכפיל מכירות על ערך חברה של 74. הערכת המחיר מתוחה ולוקחת בחשבון תרחיש בו החברה שומרת על קצב צמיחה גבוה מאוד שנים קדימה.
הערכות השווי במאמר הזה ב Seeking Alpha אגרסיביות מאוד ומניחות צמיחה של 50% בשנים הקרובות היורדות בהדרגתיות עד ל 10% בעשור. אם החברה תצליח בכך מגולם במחיר אפסייד של 40%.
גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מוזכרת במאמר זה. השקעה בניירות ערך כרוכה בסיכון, האחריות על כספכם היא שלכם בלבד.