עדכון 18 בדצמבר 2021

סביבת השוק

השוק הגיב בחיוב לפגישת הפד ביום רביעי למרות שההצהרות שעלו מהישיבה היו יותר “ניציות” מאי פעם. הגדלת הפחתת ה QE  מ 15 מיליארד דולר ל 30 מיליארד בחודש עד להפסקתן לגמרי בסוף מרץ 2022, ושלוש העלאות ריבית במהלך השנה הבאה.

הכותרות בתקשורת ציינו לרוב את שני האירועים, ההצהרות מהישיבה והעליות בשוק ללא כל הסבר. וטוב שעשו כך, כי כל הסבר היה מופרך למחרת כשהעליות נמחקו.

למרות הירידות אתמול היה זה יום חיובי למניות הצמיחה הגבוהה. המדדים הגדולים ירדו בעוד שתעודת הסל ARKK המייצגת את תנועת המחירים במניות הצמיחה הגבוהה עלתה כ 5%. העליה היומית הגבוהה ביותר מאז ספטמבר השנה. לא ניתן להסיק מתנועת מחיר ביום אחד לכן לא הייתי אומר בוודאות שזה מסמן תחתית למניות הצמיחה.

אני באמת חושב שתנועת המחירים מובלת על ידי הסנטימנט, מסחר אלגוריתמי וספקולציות מאקרו קצרות טווח, ולא על ידי תשואות האג”ח או וריאנט האמיקרון.

 

תשואות האג”ח

הטענה הרשמית לגבי תשואות האג”ח היא שלתשואות יש השפעה שלילית על הערכות שווי החברות. הערך של עסק הוא הערך הנוכחי של תזרימי מזומנים עתידיים בהיוון בשיעור מסוים. בכל זאת, תשואות גבוהות יותר משמעותן מחירים נמוכים יותר. עם זאת, אם התשואות עולות בגלל שהכלכלה מתאוששת, אז מניות הצמיחה עדיין יכולות להציג ביצועים טובים מאוד.

תשואות האג”ח יותר משהכפילו את עצמן מיולי 2016 עד ספטמבר 2018, התשואה ל-10 שנים הגיעה אז ל-3.25%.

מניות הצמיחה הגדולות כפי שהשתקפו מ-QQQ עלו בכמעט 72%, ומניות הצמיחה באוקטן גבוה כפי שהשתקפו מ-ARKK עלו ביותר מ-143% באותה תקופה.

מלבד זאת, תשואות האג”ח לא ממש עולות בתקופה האחרונה.

נדמה לי שהשוק מתחיל להבין שהבנק המרכזי עלול לטעות כשהוא מהדק כלכלה שאינה חזקה דיה. זה יכול להסביר מדוע התשואות נשארות נמוכות למרות הנימה הניצית של הפד וכשכולם מדברים על עליית תשואות.

לדעתי, המניע הגדול ביותר מאחורי הזינוק באינפלציה הוא בעיות שרשרת האספקה הגלובלית, ואלה זמניות מטבען. לעולם לא נוכל לדעת בוודאות כמה זמן יימשכו בעיות האספקה, עם זאת יש כמה סימנים לשיפור לאחרונה.

זמני האספקה מתחילים להשתפר.

 

וריאנט האומיקרון

זה ברור מדוע כל וריאנט חדש משפיע על הסנטימנט בשוק, הקורונה פשוט מצטיירת כסיפור שלא נגמר. אבל אם מסתכלים על הנתונים ניתן לראות שאל מול העלייה בכמות הנדבקים אחוז החולים קשה יורד.

נדבקים חדשים בדרום אפריקה:

חולים קשה בדרום אפריקה:

נדבקים באנגליה:

חולים קשה באנגליה:

אני לא מתיימר להיות מומחה בנושא הקורונה אבל יכול להיות שזה סימן חיובי.  וירוסים רבים אחרים עברו בעבר מוטציה לגרסאות מתונות יותר הנושאות סיכון נמוך מאוד לבריאות האדם, וזה לא נשמע כמו תרחיש דמיוני גם הפעם. למעשה, זה משהו שיכול סוף סוף לסיים את המשבר הזה אחת ולתמיד.

זה יהיה חיובי מאוד אם נוכל להשים את הקורונה מאחורינו בשנת 2022, ועדיין לשמור על חלק מההתייעלות שהגיעה עם המגיפה.

 

הסנטימנט בשוק

הסנטימנט השלילי התרחב לכל הסקטורים והפער בין המדדים הגדולים למגזר הצמיחה מצטמצם. החשיפה למניות כפי שמשתקף ממדד החשיפה של NAAIM אינו בשפל קיצוני, אך הוא נמצא ברמות שבהן סימן כמה נקודות תחתית לטווח קצר בעבר.

למרות הנסיגה האחרונה, המגמה במדד נאסד”ק לא נראית מאוד מדאיגה. 

 

ARKK ירדה ב-22% מתחילת השנה עד היום וב-39% מהשיא שלה. בכל זאת מעודד לראות את התעודה שומרת על רמת מחיר של  90.

 

Cathie Woods מנכ”לית בית ההשקעות ARK פרסמה פוסט המסביר מדוע היא חושבת שהמניות בתיק ARK צפויות להניב תשואות גבוהות מרמות הערכות השווי הנוכחיות. עד 40% בשנה לפי החישובים שלה. כמובן שיש לקרוא את הדברים בספקנות הראויה לאור הפוזיציה של בית ההשקעות במניות הצמיחה הקטנות. אבל בכל זאת היא העלתה נקודות מאקרו איתן אני מסכים ותיארתי בפוסט הזה ובפוסטים קודמים. אני יותר שמרן אם הערכות השווי אבל ברור לי שפוטנציאל האפסייד במניות הצמיחה הגבוהה מאוד אטרקטיבי ברמות המחיר היום.

חשוב לציין ש-ARK איננה בתזרים שלילי גם היום. כלומר הכספים שמשקיעים פודים מהתעודות ש ARK מנהלת קטנים מהכספים הנכנסים. אחת הסיבות העיקריות לכך שיש כל כך הרבה שורט על מניות ש ARK מחזיקה היא ציפייה שהירידות יחריפו ככל שהפדיונות מהתעודות יתגברו. התזה הזו שאני קראתי לה “גלגל התנופה” החבויה בתעודות ARK מתוארת בפירוט בפוסט הזה.

הקרנות מחזיקות בפוזיציות גדולות בחלק מהמניות הקטנות שאינן נזילות. הרעיון הוא ש-ARK יכולה לראות זרימת כסף החוצה אם המחירים ירדו, והם ייאלצו למכור את הפוזיציות האלה בדרך למטה, מה שיחריף את המומנטום השלילי במניות הקטנות ביותר. אם התזה הזו תוכח כשגויה, היא עלולה לגרום ל Short Squeeze באותן מניות.

Marko Kolanovic אנליסט מאקרו מוערך מ-JP Morgan כתב דו”ח שאומר שאנחנו יכולים לראות Short Squeeze בשבועות הקרובים. גם הוא כמו Cathie לא מאמין שהצהרות מדיניות הפד ואומיקרון הם סיבות מוצדקות למכירות.

מתוך הדוח: “במהלך החודש האחרון, מניות קטנות ומניות ערך נכנסו לתיקון (נמכרו ביותר מ-10%). מניות בטא גבוהות נמכרו בערך של 30%, ונכנסו לשוק דובי. למעשה, יש פרדוקס שבממוצע המניות בארה”ב יורדות ב-28% מהשיאים (רוב השיאים נרשמו במחצית הראשונה של השנה) והמניה החציונית יורדת ~21%, בעוד שהשוק עולה ~22% עבור השנה (ראסל 3000). הבדל כזה לא קרה מעולם, ומצביע על חריגה חסרת תקדים היסטורית במכירת מניות קטנות יותר בשווי ובמחזורים.”

כל זה לא אומר שאנחנו צריכים להמר על Short Squeeze בסוף השנה או בתחילת השנה הבאה. הגישה הטובה ביותר היא לדבוק בתוכנית ארוכת הטווח. 

הפתרון בזמנים קשים – יותר זמן

2021 הייתה שנה איומה עבור מניות צמיחה גבוהה. למרות שאנחנו מודעים היטב למחזוריות ויודעים שמחירים גבוהים יותר מגיעים בדרך כלל לאחר מחירים נמוכים יותר, קשה עדיין להתמודד עם הירידות בשוק כשהן מתרחשות.

שנה רעה אחת אפשר לסבול כשהאופק הוא לטווח ארוך, ובמיוחד לאחר שנים שהניבו רווחים משמעותיים לפני כן. החוויה עלולה להיות כואבת למשקיעים במניות צמיחה להם זו השנה הראשונה. 

זו למעשה הסיבה העיקרית לכך שאני כל כך מתמקד במתן פרספקטיבה ארוכת טווח בעדכונים האחרונים.

משקיע שהחל לקנות את מניות הצמיחה הגבוהה ב-2018 או לפני כן, חווה ירידה חדה בדצמבר 2018, עוד ירידה איומה במרץ 2020, ועכשיו שוק קשה במיוחד ב-2021. במקרה הזה, הוא כבר מספיק מנוסה בכדי להבין שירידות אלו יכולות להיות הזדמנויות קנייה מצוינות בטווח הארוך.

מצד שני, משקיעים שהחלו להשקיע במניות מסוג זה בשנת 2021 אינם מנוסים בלחוות שווקים דובים ואין להם את הרווחים הקודמים כדי לצמצם את ההשפעה של הירידות האחרונות.

זמן הוא הפתרון הטוב ביותר לבעיה זו.

אנו יכולים להשתמש ב-MercadoLibre (MELI) כדוגמה. בין האחזקות הוותיקות בתיק המדגימה היטב את שני הצדדים של השקעה במניות צמיחה גבוהה: ירידות אכזריות ופוטנציאל אפסייד יוצא דופן.

MercadoLibre ירדה ב-25% מהשיאים שלה בכל שנה ושנה מאז הנפקתה. היא סבלה מירידה נוראית של כמעט 90% ב-2008 – כשהחברה הייתה קטנה בהרבה ממה שהיא היום. הירידה ב 2021 של 47% היא השנייה בגודלה בהיסטוריה עבור MercadoLibre, אבל זה לא נדיר לראות את המניה יורדת ב-30%-40% בשנה מסוימת.

 

למרות התנודתיות האדירה הזו, ולמרות שהמניה יורדת כעת ביותר מ-40% מהשיאים שלה. השקעה ב MercadoLibre הייתה הופכת 10 אלף דולר לכמעט 400 אלף דולר.

 

קשה מאוד לחזות את תשואות שנתיות, והן יכולות להיות תנודתיות מאוד. הגרף מציג את התשואות ההיסטוריות עבור משקיעים המחזיקים במניה במשך 12 חודשים.

תקופות טובות עוקבות אחרי תקופות רעות ולהיפך. לאחרונה, עברנו ריצה גדולה מהשפל של התרסקות הקורונה בשנת 2020 ולאחר מכן תיקון חד בשנת 2021. אם ההיסטוריה מלמדת על העתיד, יש לכך השלכות שוריות לעתיד.

אי אפשר לחזות את העיתוי ואת גודל המהלכים, אבל קל לראות את התקופות הרעות האלה מגיעות בדרך כלל אחרי תקופות טובות ואז תקופות טובות מגיעות אחרי תקופות רעות.

הגרף מציג תשואות שנתיות למשקיעים ב-MELI על פני תקופות של 3 שנים ותקופות של 5 שנים. כאשר מאריכים את מסגרת הזמן, הסיכויים להפסיד כסף יורדים באופן משמעותי, גם אם נכנסים בזמן רע.

 

הטבלה מציגה סטטיסטיקות תשואות של מניות צמיחה גבוהה המוחזקות לתקופות שונות. ככל שתקופת ההחזקה ארוכה יותר, כך השונות בתשואות נמוכה יותר.

 

במקרה של MELI, רמות הערכת השווי נראות די אטרקטיביות בסטנדרטים היסטוריים. לא רק שמחיר המניה יורד, אלא המניה גם זולה בהשוואה להכנסות שהחברה מייצרת.

 

הסיכון תלוי בטווח הזמן של ההשקעה

מניות הצמיחה הגבוהה, מניות בעלות בטא גבוהה (בטא = מדד תנודתיות מול השוק הכללי) נחשבות “מסוכנות מדי” על ידי משקיעים רבים. עם זאת, משקיעים אלה בדרך כלל מבלבלים בין סיכון לתנודתיות. חשוב מאוד להבין שניתן לנהל סיכונים על ידי הארכת תקופת ההחזקה במניה.

האם MercadoLibre מניה מסוכנת?

זה תלוי בטווח זמן ההשקעה. בשנה אחת היא מסוכנת מאוד, אבל בטווח הארוך היא יכולה להיחשב כמניה בסיכון נמוך.

זה לא תמיד המקרה. לדוגמה, חברות שנפגעות משינוי טכנולוגי – בנק מסורתי או חברת אנרגיה של דלק מאובנים – ייתכן שהזמן לא יעמוד לצידם.

מניות אלו הרבה פחות תנודתיות ונסחרות לפי הערכות שווי זולות. הן יכולות לספק תשואות טובות כאשר תנאי השוק נוחים. עם זאת, בזמן הארוך, קיים סיכון רציני שהחברות האלו יחוו ירידה בהכנסות וייתכן שמחיר המניה לא יתאושש לעולם.

כפי שאנו יכולים לראות מהתנהגות מחיר המניה של  MELI לעיל, אותה ניתן לשכפל עם דוגמאות רבות אחרות של מניות שונות בתיק. חברות מסוג זה יכולות להיות תנודתיות מאוד בטווח הקצר, אך הן נוטות לספק ביצועים יוצאי דופן לאורך שנים רבות.

כאשר שואלים אותי למה אני מתכוון בהשקעה לטווח ארוך, אני בדרך כלל עונה שהשקעה לטווח ארוך פירושה שאתה צריך להיות מוכן להחזיק מניה לפחות 3 שנים ורצוי יותר מ-5. באופן אידיאלי אפילו הרבה יותר זמן אם החברה ממשיכה לצמוח בקצב גבוה.

כאשר משקיעים במניות צמיחה גבוהה, ככל שטווח הזמן ארוך יותר, כך גדל הסיכוי לתשואות גבוהות. החזקה לאורך זמן גם מאפשרת הגדלה בעת הירידות. 

לפעמים – במיוחד בשנה כמו 2020 – המניה תעלה ונרגיש חרטה על  שלא החזקנו יותר כשהייתה לנו ההזדמנות. עם זאת, בשנים כמו 2021, כאשר מניות הצמיחה יורדות ללא הפסקה, האפשרות לקנות יותר במחירים נמוכים יותר יכולה לעזור מאוד.

 

מיותר לנסות לתזמן את השוק

חבר אמר לי השבוע שהשקעות במניות זה לא בשבילו. בכל פעם שהוא הוא קונה זה מתברר כקניה בשיא ולאחר שהוא מוכר המניה מזנקת. זה הזכיר לי את הסרטון המצויין הזה.
הסרטון מראה את השפעת הזמן על תשואות ההשקעה, גם בתנאים מצערים עד כדי גיחוך. הוא מספר את סיפורו של בוב, מתזמן השוק הגרוע בעולם.

בוב חוסך 2,000$ בשנה, שומר את כל הכסף הזה במזומן ללא תשואה וקונה מניות רק בזמן הגרוע ביותר האפשרי: בשיא בועת הדוט קום, לפני ההתרסקות של 2008, וכן הלאה.

אבל יש בכל זאת דבר אחד טוב באסטרטגיה שלו. הוא אף פעם לא מוכר את המניות, אז ההשפעה של ההחזקה לטווח ארוך מפצה על העיתוי הנוראי שלו.

בוב סיים עם 1.1 מיליון דולר, תיק די נחמד למרות התזמון הגרוע ביותר שאפשר.

מה אם בניגוד לתזמון גרוע כל כך, בוב היה רוכש באופן קבוע מניות לפי ממוצע מחירי המניות בשוק? במקרה כזה, הוא היה מקבל תיק של כמעט 2.5 מיליון דולר.

שלוש אפשרויות לשבוע הבא, אחת מהן תתרחש לבטח:

  1. דשדוש תוך התכנסות מחירים של מניות הצמיחה הגבוהה.
  2. המשך ירידות אכזריות.
  3. Short Squeeze סוף שנה.

אסטרטגית השקעה נכונה בכל אחד מהתרחישים היא רכישות קטנות לאורך תקופה והחזקה לזמן ארוך. ברמות המחיר היום זו יכולה להתברר כהשקעה שתניב תשואות גבוהות בטווח הארוך.

 

גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מניה מוזכרת במאמר זה. השקעות בניירות ערך כרוכה בסיכון. אחריות על כספכם היא שלכם בלבד.

פוסטים אחרונים

סקירה

השיעור שלמדתי מהשוק ב 2023

השיעור שלמדתי מהשוק סיכום מחצית שנה 2023 תזת המאקרו לשנת 2023 הייתה שמניות הצמיחה צפויים לביצועים גבוהים יותר בשל הערכות שווי אטרקטיביות במיוחד בסוף השנה

לכתבה המלאה »