השבוע שחלף היה תנודתי במיוחד למניות הטכנולוגיה. תקופת פרסום הדוחות היא בדרך כלל תקופה תנודתית בה לא ניתן לחזות את תנועת מחיר המניה ותגובת השוק לדוחות. כשמוסיפים לכך את ההשוואות המאתגרות מול רבעון שני שנה קודמת ואת החדשות שעולות מישיבות הפד בדבר הכנה לצמצום הנזילות בשווקים מקבלים סביבה מאתגרת במיוחד לסקטור הצמיחה.
פרק הבהרת הסיכונים
- התשואות שראינו בשנת 2020 הן יוצאות דופן, זה יהיה לא מציאותי לצפות לתשואות מסוג זה בהמשך באופן עקבי.
- הולכות להיות לנו טלטלות גדולות במניות בתיק. זה נורמלי לחלוטין ואפילו צפוי.
- למעשה, התנודתיות היא המחיר שעלינו לשלם בדרך להשגת תשואות עדיפות על ידי השקעה במניות צמיחה גבוהה.
- אני יודע בוודאות שיהיו לנו חודשים גרועים ואפילו שנים לא טובות בתיק הלאסולידי. חודשים קשים ושנים לא טובות קורים לכולם בטווח הארוך, והם הולכים לקרות גם אצלנו.
- אני לא יכול להגיד לכל אחד מכם איך עליו לנהוג. אני לא מכיר את רמת סבילות הסיכון של כל אחד, את פרק זמן ההשקעה המתוכנן, וגורמים חשובים אחרים. גם אם אדע, אסור לי לספק ייעוץ פיננסי בנושא.
- אני שמח לשתף אתכם במה אני חושב על מניה או על השוק בכלל, ואני יכול גם לומר מה אני עושה עם הכסף שלי. עם זאת, עליכם לקבל החלטות משלכם על סמך אופי ההשקעה, הצרכים והיעדים שלכם.
- עם זאת, עליכם לקבל החלטות בעצמכם על סמך הצרכים והיעדים שלכם.
- במילים פשוטות, אני מספק מחקר ורעיונות, אך אינני מספק ייעוץ פיננסי.
- מומלץ לקרוא מאמר זה אודות תנודתיות וניהול סיכונים אפקטיבי.
ביצועי התיק
התיק עבר שבוע קשה, וירד ב -2.7%. מניות הצמיחה היו תחת לחץ במהלך השבוע, כאשר ARK ירדה ב -3.6%. מניות הטכנולוגיה הגדולות החזיקו הרבה יותר טוב, הנאסד”ק ירד רק 0.73% וה- S&P 500 איבד 0.59%.
התיק הלאסולידי הוא אומנם תיק המתמקד במניות צמיחה אך חשוב לזכור כי לא כל מנית צמיחה היא בעלת יחס סיכון לתשואה זהה. מרבית הכותרות בעיתונות הכלכלית והשיח ברשתות החברתיות הן סביב מניות “החלום”. סיפורים כמו משפחה שהשקיעה בביטקוין לפני עשור ומאז מטיילת בעולם, האפשרות להתעשר בקלות ובמהירות באמצעות הימור על ה”אמאזון הבאה” , יותר מעניינים מאשר סיפורים על השקעות “משעממות” בחברות מבוססות יותר אך גם כבדות ואטיות יותר.
קשה להגדיר חלום לכן הוספתי עמודת קטגוריה חדשה וניסיתי לקטלג כל מניה לקטגוריה המתאימה לה.
מובילה ומבוססת – חברות מובילות בסקטור בו הן פועלות עם מודל עסקי מוכח ומשכנע.
צמיחה מהירה – חברות בעלות סיכוי טוב להפוך למובילות ומבוססות. בדרך כלל חברות צעירות יותר שצריכות עדיין לעבור דרך כדי לשכנע ברמה גבוהה יותר.
נפיצות – חברות צעירות במיוחד עם אי בהירות גדולה לגבי המודל העסקי שלהן לכן גם תנודתיות מאוד. מסוכנות מאוד אך גם עם פוטנציאל היפוך עצום.
התפלגות המניות בתיק לקטגוריות השונות נראית כך:
ניתן לגשת לגליון המלא באמצעות לחיצה על הלינק הזה Losolidi2021.
התפלגות המניות לפי רמות שכנוע נראית כך:
הנה תזכורת לדירוג רמות השכנוע:
עדיפות גבוהה מאוד: החברות העדיפות עליי לטווח הארוך. בסיס עסקים משכנע מאוד ומחיר רחוק מספיק ממחיר הערכת השווי כל עוד הסיכויים למימוש הפוטניצאל גבוהים מספיק. אני מוכן להחזיק במניות האלו למרות התנודתיות, ואשקול להגדיל אחזקה בכל תיקון, כל עוד בסיס העסקים של החברה לא משתנה.
עדיפות גבוהה: חברות עם בסיס עסקים משכנע לא פחות אך קרובות יותר למחיר שווי הוגן גם אם התוכניות האופטימליות יתממשו בעתיד. מחזיק אך אשקול להגדיל אחזקה רק במידה ויחס סיכון תשואה יעלה. כלומר תיקון במחיר ללא שינוי בבסיס העסקים.
עדיפות נמוכה: מחזיק במניה לטווח הארוך, אך ברמת שכנוע נמוכה יותר ממניות ברמת העדיפות הגבוהה. מן הסתם גם פוטנציאל ההיפוך במניות אלה גבוה יותר. מתכנן להחזיק לטווח הארוך במידת האפשר, אך אשקול מכירה אם אצטרך לשפר את יחסי הסיכון ולהגן על התיק.
אחזקה טקטית: לא בהכרח מחזיק לטווח הארוך, אני עשוי למכור את האחזקה במהירות אם תנועת המחיר של המניה תאכזב או שאני ארצה לגייס מזומנים לתיק.
הדירוגים מבוססים תמיד על שיקולים יחסיים הכוללים גורמים כמו מידת שכנוע, ביצועי ההנהלה, פוטנציאל תשואה וסיכון ורמות מחיר המניה.
קטגוריית העדיפות הגבוהה כוללת לא יותר מ -10 מניות בכל נקודת זמן, כך שזה מכריח אותי להיות סלקטיבי. שקלול הדירוג האמור יכול להוריד אחזקה מעדיפות גבוהה לעדיפות נמוכה. זה לא אומר בהכרח שמשהו השתבש בתזת ההשקעה, אלא שפרמטר אחד פחות טוב כנראה מפרמטר אחר באחזקה אחרת.
מניית השבוע
אנחנו מזכירים בכל שבוע את המניות בתיק שנמצאות בנקודת כניסה מעניינת בתיק. מכיוון שסקרנו את מרבית המניות במהלך השבוע עם פרסום הדוחות נתרכז הפעם במניה אחת שנמצאת במצב מעניין במיוחד.
מניית השבוע היא Twilio (TWLO). המניה לא מסוקרת בתדירות גבוהה מכיוון שהיא נכנסת לקטגורית ההשקעות ה”משעממות”. זוהי חברה מבוססת ויציבה ויש לה הרבה מקום לצמיחה מתמשכת בשנים הקרובות. המניה מתומחרת גבוה, אך לא מדי אם היא תמשיך בביצועים האלה.
Twilio היא חברת פלטפורמת לתקשורת ׁ(Communication Platform as a Service CPaaSׂ). המשמעות היא שהחברה מאפשרת למפתחים לשלב יכולות תקשורת כגון הודעות, קול ווידאו במוצרים הפונים ללקוח, ובכך לסייע לעסקים לחזק את מעורבות הלקוחות ברחבי העולם.
החברה צומחת במהירות שאף הואצה ברבעון האחרון:
החברה ביצעה שורה של רכישות חכמות להגדלת השוק אליו היא פונה במהלך השנים האחרונות (TAM – Total Adressable Market):
- בשנת 2018 החברה רכשה את SendGrid, פלטפורמת API לדוא”ל מבוססת ענן תמורת 3 מיליארד דולר. SendGrid מרחיבה את ה- TAM שלה ב -11 מיליארד דולר.
- בשנת 2020 רכשה החברה את Segmnet, פלטפורמת נתוני לקוחות, תמורת 3.2 מיליארד דולר. עסקה זו אטרקטיבית במיוחד, שכן היא מחזקת את יכולתה של החברה לספק מעורבות והתאמה אישית עם מיקוד מתקדם יותר בלקוחות. Segmnet יכולה להגדיל את ה- TAM של החברה בכ -79 מיליארד דולר.
- בעסקה קטנה יותר רכשה החברה את Zipwhip תמורת 850 מיליון דולר לאחרונה. Zinpwhip היא שותפה עם ספקים אלחוטיים המספקת יכולות הודעות טקסט באמצעות מספרים חינמיים.
Twiliow היא אחת מהחברות האלה שניתן לשייך לקטגוריית “מניות הקורונה”. עם זאת, זוהי נקודת מבט צרה. לעסקים בכל רחבי העולם יש צרכים הולכים וגדלים לתקשורת ומעורבות עם לקוחותיהם, עם או בלי הסגרים.
החברה הכתה את תחזית ההכנסות בכל רבעון מאז הרבעון השלישי של 2017.
הציפיות לצמיחת ההכנסות בשנת 2021 היא 52%, והמניה נסחרת ביחס מחיר למכירות קדימה של 22.5. זה לא זול , אבל זה לא רחוק מהמקובל בחברות תוכנה מובילות.
יעד המחיר הממוצע בקרב האנליסטים הוא 463 דולר, כלומר פוטנציאל הפוך של 35% לעומת המחיר היום. אני לא מקבל החלטות על פי הערכות מחיר קצרות טווח של אנליסטים, אבל טוב לדעת שהמחיר לא גבוה מדי בהשוואה לתחזיות.
בשנה קשה מאוד למניות צמיחה, Twilio מתאחדת הצידה בשנת 2021. זאת, למרות שהחברה הציגה ביצועים פיננסיים מוצקים בשני הרבעונים הראשונים של השנה.
התרשים השבועי, לעומת זאת, מספר סיפור שונה מאוד. החברה הניבה תשואות גבוהות למשקיעים לאורך השנים, כך שהאיחוד הצידה לא אמור להוות בעיה למשקיעי הזמן הארוך כי המניות המנצחות ממשיכות לנצח.
סביבת השוק
אם מסתכלים על המדדים הגדולים כמו Nasdaq ו- S&P 500, המדדים האלה לא רחוקים מהשיא. עם זאת, זה בעיקר בגלל שלשמות גדולים כמו Apple (AAPL) ו- Microsoft (MSFT) יש משקל עצום במדדים. אם אנחנו באמת מסתכלים על רוב המניות בשוק, סקטורים שונים נמצאים בתיקון, או אפילו בשוק דובי מלא, די הרבה זמן.
תעודת הסל ARKK (ARKK) – המייצגת מניות צמיחה באוקטן גבוה – יורדת כמעט 28% מהשיא. זה נחשב שוק דובי למניות צמיחה. חשוב מאוד שהתעודה הזו תישאר מעל האזור הקריטי של 110 בהמשך.
תעודת הסל Small Cap (IWM) – המייצגת את החברות הקטנות מחקה את רוב הרווחים שלה השנה.
השווקים המתעוררים (EEM) יורדים ב -15% מהשיא שלהם, ומניות סין (FXI) בקריסה עקב התערבות ממשלתית.
אפילו מגזרי ה”רפלציה” שהיו רווחיים במחצית הראשונה של 2021 איבדו את כל הרווחים שלהם. תעודת סל שירותי הנפט (OIH) יורדת ביותר מ -33% מהשיא.
החלק הטוב הוא שמדדי סנטימנט נראים טוב באופן יחסי ונמצאים ברמות שבהן ראינו ריבאונדים במהלך החודשים האחרונים.
הבעיה הגדולה ביותר לשוק מגיעה בדרך כלל כאשר המחירים מתקנים וכולם נשארים שוריים. זה לא המצב כרגע, הפסימיות הולכת וגוברת, כך שזה סימן טוב.
מספרי החשיפה של NAAIM שהיה מעט גבוהים בשבוע הקודם חוזרים לאחור. עדיין לא קרוב לרמות הבהלה, אבל לא מתוחים מדי בכלל.
יחס put -call עלה על 1 ביום חמישי לראשונה מאז אפריל 2020. בתיקונים האחרונים רמה זו הייתה קרובה לתחתית לטווח קצר בתיקון.
אין חוק שאומר שהשוק צריך להגיע לתחתית כאן, עדיין יכול להיות לנו תיקון הרבה יותר גדול שבו המדדים יורדים עוד 10% בערך. זה לא קרה השנה, וזה בדרך כלל קורה פעם בשנה, מבחינה סטטיסטית. אנו גם נמצאים בחלק החלש העונתי של השנה.
עם זאת, אלה שאומרים כי לא היה תיקון או שוק דובי בשנת 2021 ממש לא שמים לב לפעולת המחיר של מניות בודדות. הירידה בשוק נמשכת כבר כמה חודשים, ומה שקורה ל -99% מהמניות בשוק הרבה יותר מייצג ממה שקורה בביג-טק עם משקל גדול במדדים.
מבט לטווח ארוך
מנקודת מבט ארוכת טווח, אני מאוד מרוצה מהביצועים של החברות בתיק ברבעון השני. ישנם כמה יוצאים מן הכלל בין החברות ה”נפיצות”, שהן תמיד הרבה יותר מסוכנות ובלתי צפויות. אך לרוב, אנו רואים מספרים מאוד חזקים מבחינת גידול בהכנסות ושיפורים תפעוליים בקרב מניות החברות עם רמות השכנוע הגבוהות.
המכירות והרווחים של החברות בתיק נעות בכיוון הנכון, בעוד שהמחירים לחוצים לכיוון מטה בגלל סביבת שוק לא ידידותית. זה כואב בטווח הקצר, אבל זה מהווה הזדמנות לתשואות מעולות בהמשך.
כשאני חושב על בניית תיקים ושוקל ריכוז מול גיוון, יש כמה רעיונות חשובים להבהרה. תיק מרוכז במגמות ארוכות הטווח המבטיחות בשוק, ויש לו גם גיוון בין המניות הבודדות כדי להמר על מגמות אלה.
מסחר אלקטרוני, בינה מלאכותית (AIׂׂ), תוכנה כשירות (SAASׂׂ), פרסום מקוון ופינטק הם תמות מרכזיות בתיק.
אני בטוח שתחומים אלה יניבו את הזדמנויות טובות ביותר לצמיחה מתמשכת בהכנסות וברווחיות לאורך שנים רבות.
המספרים של דוחות הרבעון השני אישרו את הרעיון שהטרנספורמציה הדיגיטלית לא תעצור בקרוב, מה שגורם לי להיות בטוח יותר ויותר בהצלחתן בטווח הארוך של החברות בתיק.
גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מניה מוזכרת במאמר זה. השקעות בניירות ערך כרוכה בסיכון. אחריות על כספכם היא שלכם בלבד.