הסימנים לבועה הולכים ומתרבים ועלינו להיערך לצמצום הסיכון. מכפיל ה PE – יחס מחיר לרווחים הוא המדד הכמותי המקובל ביותר למדידת יוקר מחיר המניה.
הבעיה במניות הצמיחה הגבוהה היא שאין מכפיל כי אין רווחים. המכירות צומחות מהר מאוד אבל איתן צומחות גם הוצאות המכירה, שיווק, מחקר ופיתוח.
פיטר לינץ רשם על כך בספרו One Up On Wall Street.
הנה הציטוטים הרלוונטים. אתם מוזמנים להחליף את ה “dot.com” וה “Internet” ל “tech.com”.
חברות הטכנולוגיה כמו חברות ה dot.com בשנות ה 90 המאוחרות לא מרוויחות עדיין. המשקיעים קונים את המניות על בסיס הציפיה לצמיחה חזקה בהכנסות. צמיחה שתביא בסופו של דבר לרווחיות ועליה במחיר המניה.
כשאנו רוכשים מניה של חברת צמיחה אנו מצפים לפחות להכפיל את שווי ההחזקה ב 5 שנים. כלומר, 15% תשואה בשנה. אם נרכוש מניה של חברה בשווי 10 מיליארד דולר נצפה שלאחר 5 שנים שווי החברה יהיה 20 מיליארד דולר.
השאלה היא מה הרווחיות שאנו יכולים לצפות מחברת צמיחה? פיטר לינץ הציע מכפיל PE 40, כהערכה סבירה שיכולה להילקח לחברות ה dot.com.
וכך בדיוק עשיתי כשהכנתי את טבלת הערכות השווי שנוספה לגליון האלקטרוני.
נקח את MELI כדוגמה:
מכירות ושווי שוק (MKT CAP) ניתן למצוא בכל אתר. אני אוהב להשתמש ב morningstar ומשווה תמיד לעוד אתר. seekingalpha הוא אתר שימושי נוסף עם הרבה מידע והשוואות לחברות ולסקטור.
כשאני נתקל בפערים בין האתרים אני הולך לבדוק את הדוחות הכספיים של החברה. הגישה הנוחה והמהירה לדוחות היא מאתר הבית של החברה. דרך קלה היא פשוט לרשום בגוגל investor relation MELI, וזה יקח אותנו למקום הנכון.
נוסחת GOOGLFINANCE שולפת לנו את שווי השוק של החברה (MKT CAP).
משום מה בשני האתרים השווי המעודכן בזמן כתיבת שורות אלו שונה. האתר המהימן ביותר לבדיקה הוא ה NASDAQ.
חילקתי את שווי השוק במכירות כדי לקבל את ה Price / Sales, יחס מחיר למכירות.
גידול מכירות קדימה FWD, הוא קונצנזוס האנליסטים המפורסם ב seekingalpha. פה לא העמקתי בבדיקות מפני שאין תשובה נכון או לא נכון. זוהי הערכה שיכולה להתברר כנמוכה או גבוהה באותה מידה, אבל היא כן משמשת כקריאת כיוון והשוואה לגידול במכירות בחמש שנים על בסיס PE=40 שמיד נחשב.
כדי לחשב את הגידול במכירות בחמש השנים הבאות נתחיל עם שווי השוק שנרצה לראות בעוד חמש שנים. אנחנו משקיעים במניות צמיחה גבוהה בהן הסיכון גבוה יותר מסיכון השוק. אם השוק כולו מניב תשואה מיצרפית ממוצעת שנתית של 7% בטווח הארוך, אנחנו מצפים לפחות לתשואה כפולה. 15% תשואה שנתית ממוצעת בחמש שנים, תכפיל את שווי השוק של החברה.
MELI נסחרת לפי שווי שוק של 85 מיליארד דולר היום ואנו מצפים שבעוד 5 שנים שווי השוק יוכפל ל 170 מיליארד.
כעת נשתמש בכלל האצבע של פיטר לינץ בכדי לחלץ את הרווחים שנצפה לראות בעוד 5 שנים. 170 מיליארד לחלק ל 40 נותן לנו בקירוב 4.3 מיליארד דולר רווח נקי בשנה.
לאחר שחילצנו את הרווחים ננסה לאמוד את ההכנסות הצפויות בשנה החמישית בכדי להגיע לרווחים אלה. פה הנחתי הנחה שמרנית לחברות טכנולוגיה ולקחתי 10% מירווח רווח נקי ממכירות. כל חברה צריכה להיבחן בנפרד, יש חברות כמו AMAZ עם עלויות תפעול כבדות להן נכון 10% מירווח רווח נקי, ומנגד החברות הגדולות כמו CRM, MSFT, GOOG, FB, AAPL שכבר התייצבו ומרוויחות מספר שנים שומרות על מירווחים של 20%-30%.
נמשיך עם MELI. בהנחה ומירווח הרווח הנקי הוא 10% מהמכירות. נחלק את הרווחים הצפויים ב 10% ונגיע למכירות של 43 מיליארד דולר. בשנים עשר החודשים האחרונים (TTM) החברה מכרה 3.3 מיליארד. כלומר, המכירות צריכות לגדול פי 13.
נחלץ את הגידול השנתי המצרפי ממוצע (CAGR), ונגיע ל 67%. בהחלט אחוזי צמיחה גבוהים אך לא בלתי אפשריים אם לוקחים בחשבון את הצמיחה במכירות מתחילת הדרך, שווי השוק הפוטנציאלי בעוד 5 שנים בו החברה פועלת וסיכויי ההנהלה להוציא לפועל את תוכניותיה העסקיות ולהגיע לנתח השוק אליו היא מכוונת.
כשההפרש בין אחוזי הצמיחה הנדרשים בכדי להצדיק את המחיר היום מול אחוזי הצמיחה הצפויים בשנה הקרובה גבוה מ 20% סימנתי את החברה באדום חזק. במקרים כאלה אני אעמיק יותר באנליזה בכדי להשתכנע להמשיך ולהחזיק במניה. אבדוק את פוטנציאל שווי השוק בו החברה פועלת, תחרות, סיכוני שיבוש בטכנולוגיה או במוצרים שהחברה מציעה ובאופן כללי אנסה להעריך עד כמה תוכנית הפעולה העסקית של החברה ניתנת למימוש.
אתם מוזמנים לרשום בתגובות למטה הערות לגבי המניות בתיק. מה אתם חושבים על סיכויי החברה להגיע למכירות בעוד 5 שנים, מהו מירווח הרווח הנקי הנכון לכל חברה, והאם לאור כל זאת המחיר היום מוצדק.
שי