עדכון 12 בפברואר 2021: איך משקיעים בבועה?

בחזרה לצמיחה

אני רוצה לפתוח את העדכון בשתי הבהרות בנוגע לפוסט האחרון בנושא צמיחה, אינפלציה ותשואות האג״ח.

אני אומנם צופה התאוששות כלכלית וצמיחה גלובלית ב 2021. אך לגבי הצמיחה בישראל אני הרבה יותר פסימי. התיק לא מחזיק במניה בארץ ולכן לא התיחסתי לסיכונים בארץ שעולים לדעתי על סיכוני השוק בארה״ב.

האמירה שהמכפילים בארץ נמוכים יותר מאשר בארה״ב ולכן יחס הסיכון תגמול טוב יותר היא שטחית ולא לוקחת בחשבון את פרמית הסיכון של ישראל. לא אכנס יותר מדי לניתוח השוק בארץ רק אומר שהשוק בארץ היה פחות אטרקטיבי לדעתי לפני המשבר ונשאר כזה גם היום. השוק בארץ קטן וריכוזי, לא משוכלל ומובל על ידי סקטור הנדל״ן והפיננסים. תוסיפו לזה כעת את אי היציבות הפוליטית המתמשכת, גירעון תקציבי, הגדלת חוב במטבע חוץ, פריון נמוך ויציאה איטית מהמשבר ותקבלו יחס סיכון תשואה פחות טוב משווקים אחרים.

מה כל כך מעניין אותי באג”ח הארוכות?

הנקודה השניה שעלתה בפוסט האחרון היא האלטרנטיבה בהשקעה באג״ח ארוכות. אני עוקב אחר התשואות באג״ח הארוכות לא מפני שהן מענינות אותי כאלטרנטיבה להשקעה במניות. אני לא חושב שיחס הסיכון תגמול באג״ח הארוכות של ארה״ב הוא טוב. על הקצרות אין בכלל מה לדבר והחזקתם בתיק הם למעשה החזקת מזומן.

האג״ח הארוכות נותנות היום תשואה של קצת יותר מ 1%. עם אינפלציה צפויה של 2% מדובר למעשה בתשואה שלילית של 1%. מי שחושב שאין סיכון באג״ח שיחזור לשיא המשבר ויבדוק את מחירי האג״ח במרץ 2020.

גורם נוסף שיכול לפעול לרעת מחירי האג”ח היא מדיניות הפד שדווקא תומכת במחירי המניות.

הכלכלה היא מערכת כלים שלובים. צעדים מוניטרים ופיסקאלים הנועדים להשפיע בעיקר על פרמטר אחד משנים מספר רב אחר של פרמטריםֿ ובחלק מהמקרים בכיוונים הפוכים מהמטרה אליהם רוצים להגיע קברניטי המשק.

הצעדים בהם נוקט הממשל בארה״ב הם בעלי מטרה אחת: לחלץ את המשק ממיתון כמה שיותר מהר. הם עושים זאת באמצעות הזרמת נזילות חסרת תקדים על ידי רכישת אג״ח קונצרנים, תמריצים לעסקים ולפרטיים ושמירה על ריבית אפסית.

היצף הנזילות המכוונת לרכישת אג״ח מוזילה את מחירם. וכשהמחיר יורד התשואה עולה. אולי יפליא אתכם לשמוע אבל יש כסף גדול שמסתפק בתשואה שנתית של 1.3% כדי להרגיש בחוף מבטחים.

מצד שני אם הממשל יצליח והמשק האמריקאי יצא מהר מהמיתון הוא יצטרך להפסיק את הזרמות הכסף כצעד ראשון ולהגדיל את הריבית כצעד שני. מי שכבר בחר לעבור לאג״ח כדי להבטיח לעצמו תשואה של 1.3% ימצא את עצמו מחזיק נייר שמחירו יורד.

אני עוקב אחר התשואות באג״ח הארוכות כדי לנסות ולהעריך את הסיכון שבהחזקת מניות. אני לא אוהב את הפער שהולך ונפתח בין הריבית לתשואות האג״ח. דבר שמעיד על תחילת זרימת כסף החוצה מהמניות לכיוון האג״ח.

רמת 1.3% היא רמה קריטית למעקב. רמה של 1.5% כבר תעיד על משהו חמור הרבה יותר. קשה לי להאמין שנראה רמות גבוהות יותר כל עוד הריבית תישאר אפסית.

דרך הגנה טובה על התיק תהיה רכישת התשואות על האג״ח שהן למעשה שורט על מחיר האג״ח. תעודת הסל TBT לדוגמה.

האם התיקון כבר היה?

בממוצע, ה S&P 500 עובר תיקון של 10% פעם בשנה, אז אני באמת לא יכול להגיד שכבר עברנו את התיקון למרות הטלטלות של השבועות האחרונים. אבל היו אלו טלטלות טובות מבחינת מתן תזכורת לסיכון ושמירה על סנטימנט השוק בגבולות סבירים יותר.

פרק הבהרת הסיכונים

  • התשואות שראינו בשנת 2020 הן יוצאות דופן, זה יהיה לא מציאותי לצפות לתשואות מסוג זה בהמשך באופן עקבי.
  • הולכות להיות לנו טלטלות גדולות במניות בתיק. זה נורמלי לחלוטין ואפילו צפוי.
  • למעשה, התנודתיות היא המחיר שעלינו לשלם בדרך להשגת תשואות עדיפות על ידי השקעה במניות צמיחה גבוהה.
  • אני יודע בוודאות שיהיו לנו חודשים גרועים ואפילו שנים לא טובות בתיק הלאסולידי. חודשים קשים ושנים לא טובות קורים לכולם בטווח הארוך, והם הולכים לקרות גם אצלנו.
  • אני לא יכול להגיד לכל אחד מכם איך עליו לנהוג. אני לא מכיר את רמת סבילות הסיכון של כל אחד, את פרק זמן ההשקעה המתוכנן, וגורמים חשובים אחרים. גם אם אדע, אסור לי לספק ייעוץ פיננסי בנושא.
  • אני שמח לשתף אתכם מה אני חושב על מניה או על השוק בכלל, ואני יכול גם לומר מה אני עושה עם הכסף שלי. עם זאת, עליכם לקבל החלטות משלכם על סמך אופי ההשקעה, הצרכים והיעדים שלכם.

ביצועי התיק

התיק הניב תשואות חזקות מתחילת השנה ועד היום. ראינו כמה מהלכים פרועים בשבועות האחרונים, אך הסנטימנט בשוק הולך ומתרחב שוב, כך שצפויים עוד תיקונים חדים.

עם זאת, עלינו להישאר עם המגמה והמגמה עולה ברגע זה. אין שום דבר רע בזהירות ובלקיחת רווחים בדרך למעלה. נקיטת זהירות היא הגיונית, אך דוביות אינה הגישה הנכונה בשוק כזה.

הרבה מהמשקיעים מגדירים כבר את השוק כבועה. בועת הפד, בועת חברות הדיגיטציה, או בועת הספאקים הם רק חלק מהשמות הנזרקים לאוויר. גם אם בדיעבד התקופה הזו תתברר כבועה, עלינו לנסות ולרכוב על הגל בזהירות ככל שניתן. בועת הסאבפריים נמשכה יותר משש שנים והתפוצצה רק כשהנזילות התאיידה מהבנקים להשקעות בארה”ב. (Inside Job הוא סרט דוקומנטרי המוקרן ב Netflix. הסרט סוקר את כל הבועות בשוק מאז משבר 1929 ומתאר בפירוט את השתלשלות המאורעות שביאו למשבר ב 2008. היום הוא ממולץ לצפיה יותר מתמיד).

ניתן לגשת לגליון האלקטרוני עם ההחזקות בקישור פה. שיניתי את ההחזקה ב PINS לעדיפות גבוהה בשל הדוחות המצוינים שהחברה פירסמה שבוע שעבר. הגידול בהכנסות ממשיך בקצב מהיר אך מה שיותר מרשים הוא השיפור ברווחיות שהכה את תחזיות האנליסטים. החברה עושה עבודה מצוינת ומוכיחה שהיא בכיוון הנכון במימוש האסטרטגיה העסקית.

חשיפהסמלתזמון עדיפות
5.0%AMZNקניהגבוהה
3.0%FSLYקניהגבוהה
2.5%TDOCקניהגבוהה
3.0%MELIקניהגבוהה
2.5%ROKUקניה גבוהה
3.0%SEקניהגבוהה
2.0%SQקניהגבוהה
2.0%SHOPקניהגבוהה
2.0%FTCHקניהגבוהה
2.0%NVDAקניהנמוכה
2.0%PINSקניהגבוהה
2.5%PYPLקניה נמוכה
2.5%TTDקניהנמוכה
2.5%TWLOקניהנמוכה
2.5%CRWDקניהנמוכה
2.0%ETSYקניהנמוכה
2.0%FVRRקניהנמוכה
2.0%BRK.Bקניהנמוכה
2.0%BABAקניהנמוכה
2.0%NVTAקניהנמוכה
1.0%GOOGקניהטקטית
1.0%MGNIקניהטקטית
1.0%AAPLקניהטקטית
1.0%DMקניהטקטית
2.0%CGROקניהטקטית
2.0%RGENקניהטקטית
2.0%PLTRהחזקטקטית
2.0%DMYDקניהטקטית
2.5%NVCRקניהטקטית
2.5%SEDGקניהטקטית
2.0%ZSקניהטקטית
2.0%Uקניהטקטית
2.0%ISRGקניהטקטית
2.0%CURIקניהטקטית
2.0%BLקניהטקטית
24.0%VGSH  
25.0%עדיפות גבוהה9 החזקות
24.0%עדיפות נמוכה11 החזקות
27.0%טקטית15 החזקות
24.0%מזומן 

מדי שבוע אנו מדגישים מספר מניות בתיק המציעות מחירי כניסה טובים. השבוע המניות הן: CRWD, ETSY, NVTA, FTCH, CURI.

מניית CRWD ממשיכה בתנועת מחיר חזקה והיא לא נראית מתוחה יתר על המידה בטווח הקצר. פריצה מעל 240 דולר תהיה שורית אפילו יותר.

CRWD SHARE CHART

ETSY נמצאת במגמת עלייה יפה. המניה היתה מוערכת בחסר וקיבלה זריקת זירוז עם מספר סקירות אנליסיטים חיוביות לאחרונה.

ETSY SHARE CHART

NVTA היא מניה מסוכנת והפכפכה, אך היא מתכנסת בזמן האחרון, ומחיר הכניסה לא רע בכלל לטווח הארוך.

 NVTA SHARE CHART

FTCH היא מניה פרועה למדי, מנערת ידיים חלשות עם תיקונים חדים ללא סיבה, אך ברור שהיא במגמת עלייה ואפילו שוברת שיאים של כל הזמנים לאחרונה.

FTCH SHARE CHART

אם כבר מדברים על מניות פרועות CURI לא מיועדת לבעלי לב חלש, התנודתיות במחיר הייתה עצומה לאחרונה. אך המניה ספגה היטב את הנפקת המניות האחרונה, וכעת היא מגלה חוזק יחסי.

סביבת השוק

הצד השורי:

  • תנועת המחירים במגמה חיובית ובסוף המחיר הוא השופט האולטמטיבי של האמת.
  • רווחי החברות לשנת 2020 ולרבעון הרביעי חזקים ועולים על התחזיות.
  • תחלואת הקורונה משתפרת והחיסונים מואצים בקנה מידה עולמי.
  • אנחנו לא נלחמים בפד ונשארים בשוק כל עוד הוא ממשיך בנזילות הגבוהה.

הצד הדובי

תזת הצמיחה והאינפלציה נשארת בעינה. מגזרים כמו אנרגיה וסחורות עולים על השוק. עם זאת, מניות הצמיחה הגבוהה בתיק מראות ביצועים טובים יותר עד כה. לכן אני לא ממהר עדיין לכלול יותר מאותם מגזרים בתיק.

עם זאת, זה יכול להיות הסיכון העיקרי לשוק בטווח הקצר. מתוך הפוסט הקודם שתיאר את תזת הצמיחה והאינפלציה:

הסיכון הגדול ביותר לשוק בחודשים הקרובים הוא האמונה ההולכת וגוברת בקרב המשקיעים שהפד יעלה את הריבית. זה יכול לדחוף את תשואות האג”ח הארוכות לגבהים חדשים. אם התשואה תעלה לאזור 1.3% זה יכול לעורר חשש רציני בקרב המשקיעים, במיוחד אם המהלך מתרחש במהירות.

במבט על הסנטימנט בשוק אנו שוב רואים סימנים מדאיגים. הסנטימנט ירד לפני שבועיים עם פחד השורטסקוויז הקצר של רדיט, אך חזר לעלות שוב השבוע.

Source: AAII

רמת החשיפה של מנהלי השקעות בארה”ב חזרה לשיא של 110.

Source: NAAIM

כמות הספקולציות בקרב המשקיעים הפרטיים מדאיגה במיוחד, במיוחד בשוק האופציות. התיקון יהיה מהיר ועצבני כאשר הוא יגיע, מינוף האופציות רק יוסיף לתנודתיות. גם הערכות השווי יקרות מאוד, כך שהנחיתה לשוק דובי מרמות אלה עלולה להיות כואבת מאוד.

Sentiment Trader
Source: Sentimetrader

זו הפעם הראשונה מאז פרוץ המשבר במרץ שנה שעברה שהמלצת אתר Sentimentrader ירדה ל”מכירה חלשה” בסקטור המניות. לכן מצאתי לנכון להציג את האינדיקטורים אחריהם האתר עוקב.

נתחיל עם הגדרת ההמלצה “מכירה” באתר. כל צילומי המסך הבאים הם מאתר Sentimentrader.

“כסף טיפש” אופטימי מול “כסף חכם” פסימי:

כמות הספקולציות במניות קטנות “Penny Stock” בשיא כל הזמנים.

השווקים מאירים פנים לחברות צעירות וכמות ההנפקות נמצאת בשיא. כך שהגיל הממוצע והחציוני של חברות בשוק הוא הנמוך ב 35 שנים האחרונות.

80% מהחברות שהונפקו עדיין מפסידות.

הודות לחברות הצעירות והמשקיעים שמקבלים את פניהן גם אם הן מפסידות הערכות היתר נמצאות בשיא.

תוכנית הפעולה שלי

אנחנו בשוק שורי כרגע, יחד עם זאת המצב מסוכן. כאשר המגמה תשתנה התיקון יכול להיות עמוק וחד מהרמות אליהן השוק הגיע. אנחנו לעולם לא נוכל לחזות במדויק מתי יתרחש התיקון ומה יהיה עומקו. כל מה שאנחנו יכולים לעשות זה להתבונן בתנאי השוק ולהתאים את עצמנו לתנאים האלה בצורה הטובה ביותר שניתן.

התיק מנוהל לטווח הארוך, אך לא בצורת “שגר ושכח”. אני מנהל באופן פעיל את הסיכון בתיק בהתאם לאופן שבו מתפתחים תנאי השוק, עם דגש על תשואות מותאמות לסיכון.

לא אכפת לי מתיקון של 10% / 15% בשוק, שקורה בדרך כלל פעם בשנה והוא נסבל לחלוטין לפי הסטנדרטים שלי.

עם זאת, כאשר אנו עומדים בפני ירידה פוטנציאלית של 25% או יותר בשווקים, אני בדרך כלל מפחית את הסיכון על ידי הגדלת רמות המזומנים ו / או גידור התיק.

הטבלה שלהלן מראה את ההתאוששות הנדרשת מול כל רמת הפסד בשוק המניות. ברגע שההפסד עולה על 20-25% המתמטיקה מתחילה לשחק נגדנו. אנחנו נידרש לרווחים הולכים וגדלים מעל ומעבר לאחוז התיקון ככל שזה יגדל.

בהתבסס על התנאים הנוכחיים, אני רוצה לשמור על רמות המזומנים בתיק בין 20% ל -30%.

ישנם שלושה סוגים של תרחישים שיגרמו לי להפחית את רמות הסיכון בתיק:

  • פריצה רחבה במניות הצמיחה הגבוהה. כיום יש מניות שפורצות ללא סוף לגבהים חדשים אך זו עדיין לא תופעה רחבה בכל השוק.
  • היפוך מגמה מהיר ותנועת תיקון חדה של 20% יגרום לי להפחית את הסיכון ולהגן על ההון מפני המשך ירידה עמוקה יותר.
  • שינוי המדיניות המוניטרית של הפד. בינתיים אין שום סימן לכך אך כשזה יקרה יהיו לכך השלכות עצומות על השוק.

כל עוד לא נראה סימנים לאחד משלושת התרחישים האלה אני מתכוון להישאר שור בשוק של שוורים. אנחנו לא יכולים לחזות את השוק, כל מה שאנחנו יכולים לעשות זה לכבד את תנאי השוק ולהסתגל לתנאים האלה.

כשנתחיל לראות סימנים לשינוי מגמה, רבות מהמניות שלנו ככל הנראה ירדו באופן ניכר מהשיאים בהן הן נמצאות היום. עם זאת, אם נצמצם את הסיכון כשהסימנים ברורים כנראה שנצליח הרבה יותר טוב מאשר אם לא נעשה דבר.

אנחנו רוצים להמשיך ליהנות ממגמת העלייה כל עוד היא נמשכת, אך אנחנו רוצים גם לההחזיק בתוכנית יציאה ברורה במקרה שתנאי השוק יתהפכו.

סופ”ש נעים.

שי

פוסטים אחרונים

סקירה

השיעור שלמדתי מהשוק ב 2023

השיעור שלמדתי מהשוק סיכום מחצית שנה 2023 תזת המאקרו לשנת 2023 הייתה שמניות הצמיחה צפויים לביצועים גבוהים יותר בשל הערכות שווי אטרקטיביות במיוחד בסוף השנה

לכתבה המלאה »