אל מניות הצמיחה שסבלו מסנטימנט שוק שלילי במשך השבועיים האחרונים הצטרפו ביום שישי האחרון גם הסקטורים האחרים בשל החשש מוריאנט חדש שהתגלה בדרום אפריקה וכבר הספיק לחדור למדינות רבות בעולם.
השבוע התחיל עם מינוי פאוול לכהונה שניה בפד ומניות הצמיחה קרסו, למרות שמינויו היה התרחיש הסביר ביותר. מדיניות הפסקת ההרחבות הכמותיות והעלאות הריבית של הפד ידועות ולא השתנו במשך כל שנת 2021. נראה כי השוק רק חיכה לסיבה לתקן. על כך גם העידו רמת הסנטימנט השלילי והספקולציות בשוק האופציות.
ביצועי התיק
התיק איבד מתחילת החודש קצת יותר מ 3% ומסכם את התקופה מתחילת השנה בעליה של כ 5%. תעודת הסל ARKK המסמלת את המניות הקטנות והמשבשות עברה חודש קשה יותר וירדה בכ 10% ומתחילת השנה בירידה של כ 14%.
כל הפרטים בגיליון האלקטרוני שניתן להורדה בלינק הזה.
סביבת השוק
מחירי מניות נעים באופן טבעי מעלה ומטה לאורך זמן. מניות טובות עולות יותר ממה שהן יורדות עם השנים, אבל אף מניה ושום מגזר בשוק לא עולות מדי שנה, שלא לדבר על כל חודש.
התקשורת תמיד מנסה להסביר את תנועות המחירים, בצורה מופשטת קצרה ומהירה שתופסת את הקוראים. כותרת כמו “הנאסד”ק בקריסה הגדולה ביותר מתחילת השנה” מייצרת פחד למרות שהמדד בעליה של קרוב ל 25% מתחילת השנה. הפחד תופס את תשומת לב הקוראים, מייצר יותר קליקים, והאתר זוכה ליותר פרסום.
למניות צמיחה קטנות הייתה שנה רווחית במיוחד בשנת 2020, שנים שבדרך כלל רואים פעם בעשור. זה רק טבעי ששנת 2021 תהיה מאתגרת עבור מגזר זה של השוק.
במהלך רוב שנת 2021, הנרטיב התמקד בסיכון מאינפלציה ועליית ריבית כגזר דין מוות למניות צמיחה. אך אם בוחנים את תוצאות העבר, עליית שיעורי הריבית לא בהכרח פוגעת במניות הצמיחה. תשואות האג”ח בעליה של 110% מיולי 2016 עד ספטמבר 2018, התשואה ל-10 שנים הגיעה ב 2016 ל-3.25% לעומת 1.5% היום.
מניות הצמיחה הגדולות כפי שהשתקפו מ-QQQ עלו בכמעט 72%, ומניות הצמיחה הגבוהה גבוה כפי שהשתקפו מ-ARKK עלו ביותר מ-143% באותה תקופה.
ביום שישי ראינו עוד מהלך של ירידות בגלל החשש מהוריאנט החדש מדרום אפריקה. זה כמובן מדאיג אבל אני חושב שמכירת מניות על סמך המידע הזמין כרגע היא מוקדמת במקרה הטוב, ואולי אפילו לא הגיונית. אין הרבה מידע על הוריאנט החדש, אבל יש כמה נקודות חשובות להדגיש.
אפילו בהנחה שהוא מדבק יותר, העולם מוכן הרבה יותר להתמודד איתו. רוב המדינות כבר מטילות הגבלות נסיעה מדרום אפריקה וממדינות אחרות שנפגעו. בעבר, מדינות היו הרבה יותר איטיות בתגובה, והפעם הם נוקטות במשנה זהירות.
אני לא מזלזל בסיכון, אבל אני לא חושב שיש מספיק ראיות כדי לחשוש משוק דובי בגלל החדשות שהגיעו מדרום אפריקה.
המכירה האחרונה מעידה שהשוק קודם כל מוכר ואחר כך שואל את השאלות, וזה סימן חיובי מבחינת סנטימנט. מדד הפחד והחמדנות של CNN ירד לרמת פחד נמוכה מרמת חמדנות גבוהה מהר מאוד.
הצד המעודד הוא שעכשיו סקטורים אחרים בשוק מדביקים את החולשה שחווינו במניות צמיחה לאורך כל החודש. איפוס הסנטימנט בצורה רחבה בשוק עדיפה ויכולה להכין את הקרקע להתאוששות יציבה.
שנת 2021 הייתה קשה במיוחד עבור משקיעים לטווח ארוך במניות צמיחה, אבל גם סוחרי מומנטום לטווח קצר ואפילו משקיעי ערך באנרגיה ופיננסים נאבקים בימים האחרונים.
מדד הנאסד”ק נסוג כעת לרמות תמיכה קריטיות והוא כבר לא מתוח יתר על המידה בטווח הקצר.
ARKK מתחת לרמת התמיכה הקריטית של $110 בתנועת מחיר מדאיגה עם ממוצעים קצרים השוברים את הארוכים.
תעודת הסל ראסל 2000 (IWM) לא הצליחה לשמור את ממוצע ה 150. זה משקף חולשה בקרב מניות קטנות.
איך מתגברים על הפחד?
כאשר המניות בתיק יורדות בחדות, זה טבעי להרגיש חוסר שקט ואפילו פחד. יחד עם זאת כל עוד הזמן הוא לטובתנו, תיקונים ושווקים דובים הם למעשה הזדמנויות לתשואות גבוהות יותר בחברות עם יסודות חזקים.
אני לא מרבה להשתמש ביעדי מחיר למניה. הערכות המחיר תלויות בהכנסות, תזרימי מזומנים ומכפילי הערכה בעתיד. לא ניתן לחזות את כל המשתנים ברמת דיוק מספקת, במיוחד עבור מניות צמיחה עם שפע של הזדמנויות וסיכונים הנובעים מאופי התעשייה.
אני כן מנסה להעריך את שווי החברות בתיק. כתרגיל הסתברותי עם מרווח טעות רחב, בניגוד ליעד מחיר מדויק למניה.
לדוגמה נסתכל על מספר פרמטרים של מניית MercadoLibre (MELI) כדי לנסות ולכמת את ההשפעה של מחיר המניה הנמוך יותר היום על התשואות העתידיות.
MercadoLibre נסחרת כעת ברמת שווי נמוכה מההערכה שהייתה לה לפני הקורונה. שאר השוק יקר הרבה יותר מלפני הקורונה. וכל זה למרות ש-MercadoLibre שיפרה את מעמדה כמובילה בתעשייה כשהיא צמחה בקצב שמתפרס בדרך כלל מספר שנים על פני מספר רבעונים במהלך הסגרים של 2020.
הערכת המחיר הממוצעת בקרב אנליסטים העוקבים אחר המניה היא 2,094 דולר לשנה הבאה. זה מספר סביר אם מניחים יחס מחיר למכירות של 10-13 על הכנסות של 10-11 מיליארד דולר. המנעד של אומדני ההכנסות רחב מכיוון שקשה לחזות את ההשפעה של תנודות מטבע.
לעומת מחיר נוכחי של כמעט 1,300 דולר, זה פוטנציאל אפסייד של למעלה מ-60% בטווח הקצר.
וזו רק ההסתכלות החיובית בזמן הקצר. אם מסתכלים על Meli בפרספקטיבה ארוכה יותר, נוכל להניח בעוד חמש שנים, טווח הכנסות שבין 27 ל-33 מיליארד דולר, עם 54 מיליון במניות, יחס המחיר הממוצע למכירות בחמש השנים האחרונות הוא 14, נניח שהחברה מתבגרת, ונשתמש ב-7 וב-10 כיחסי מחיר יעד למכירות עבור MELI ב-2026.
הנה כמה יעדי מחיר המבוססים על הכנסות של 27 מיליארד דולר, 30 מיליארד דולר ו-33 מיליארד דולר לשנת 2026 ויחס מחיר למכירות של 7 ו-10 בעוד חמש שנים.
הממוצע בין הערכים הללו הוא 4,722 דולר.
יעד המחיר האגרסיבי הוא 6,111 דולר שמתבסס על לקיחת אומדן המכירות הגבוה ביותר מבין האנליסטים שעוקבים אחר המניה ויחס מחיר למכירות של 10. זה די אגרסיבי, אבל לא מופרך בכלל בהתחשב בביצועים של החברה והזדמנויות הצמיחה הצפויות לה.
כאשר מניית Meli נסחרה בשיאים של סביב 2,000 למניה, יעד המחיר המתון היה צפוי לספק תשואה כוללת של 112% לשנת 2026, כלומר תשואה שנתית של 16% בחמש שנים. לא רע בכלל, אבל לא יוצא מן הכלל.
כעת, בסביבות 1,300 דולר למניה, פוטנציאל העליות מרשים הרבה יותר. התשואה הצפויה היא של 227%, כלומר 27% לשנה לאורך 5 שנים.
ככל שהמחיר נמוך יותר היום, כך התשואה העתידית תהיה גדולה יותר אם היסודות של החברה יישארו חזקים. במקרים מסוימים יכולות להיות סיבות טובות לירידות, ועלינו להיות זהירים ולבדוק אם היסודות מתדרדרים.
מה שחווינו לאחרונה הוא מכירה רחבה של חברות בינוניות וקטנות בצמיחה גבוהה. מדובר על סנטימנט בשוק ולא על יסודות מתדרדרים באופן גורף, כך שזה יכול להיחשב כמקור הזדמנויות למשקיעים לטווח ארוך.
גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מניה מוזכרת במאמר זה. השקעות בניירות ערך כרוכה בסיכון. אחריות על כספכם היא שלכם בלבד.