אנחנו נמצאים לקראת סיום הרבעון השלישי של השנה ובעוד מרבית הכותרות בעיתונים הכלכליים מנסים לנבא אם ספטמבר יצבע גם הוא באדום, אני מציע להסתכל בפרספקטיבה רחבה יותר.
לאחר התיקון בשווקים ביוני השנה ושוב התרסקות לאחר נאום פאוול בג’קסון הול בשישי שבוע שעבר, אני בוחר להסתכל על התשואות לטווח הארוך. תשואות משנת 2018 בתיק הלאסולידי בהשוואה לקרן ARKK המייצגת את מניות הצמיחה הקטנות, ה QQQ וה S&P500 כמו בכל חודש. הפעם אני מוסיף השוואה נוספת לממוצע תשואות אסטרטגיות ה ETF.
כשתקופת אי הבהירות הולכת ומתארכת ההשקעה באסטרטגיות ה ETF הופכות ליותר אטרקטיבית ומשכנעת.
ממוצע שמונה האסטרטגיות נמוך בפחות מ 1% מתשואת השוק כששלוש מתוך האסטרטגיות עוקפות את תשואת השוק. כל זה יש לזכור בסיכון נמוך הרבה יותר (בטא נמוך). כדי להיזכר בדרך הפעולה של האסטרטגיות ניתן לחזור לפוסט הזה.
התיק הלאסולידי סגר עוד שבוע של ירידות ומסכם ירידות של 35% מתחילת השנה מול ירידה 26% ב QQQ ו 17% ב S&P500. קרן ARKK בשיא שלילי עם ירידה של 57%.
כשמסתכלים על התשואה השנתית הממוצעת מתחילת 2018 מדד ה QQQ מביס את התיק הלאסולידי ב 0.7% ואת קרן ARKK ביותר מ 10%.
רבות ממניות הצמיחה הקטנות הן גם “מניות הקורונה” ומשקלם בתיק הלאסולידי וב ARKK גדול הרבה יותר מאשר ב QQQ המוטה חברות גדולות. זה מסביר את התשואות העודפות של התיק הלאסולידי ו ARKK ב 2020.
יוצא מכאן שמדד הייחוס של “מניות הקורונה” חזר אל מתחת לרמתו ביום שלפני המגיפה. רמת המכפילים ירדה אפילו יותר משום שבסיס העסקים לא רק שלא הידרדר אלא המשיך לצמוח במרבית החברות הטובות.
ביצועי אסטרטגיות ה ETF
כשפורטים את אסטרטגיות ה ETF מגלים ששתי אסטרטגיות הכו את מדד הייחוס בסיכון נמוך הרבה יותר.
ה STM הניבה תשואה שנתית ממוצעת של 15.2% מול 13.6% ב QQQ, ו CTM תשואה של 13.4% מול 9.9% של ה S&P500.
מבחינת יחס תשואה/סיכון המנצחת הגדולה היא ה CTM בחיתוך תמונת מצב בעת הזו.
תמונת המצב הזו מעודדת כשלעצמה. מניות הצמיחה הקטנות והמשבשות שישרדו את התיקון הארוך והעמוק הזה צפויות להיכנס לתור הזהב שלהן במחזור השוק העולה הבא. מדובר בחברות הטובות בסקטור המציגות צמיחה בבסיס העסקים מרבעון לרבעון. הן כמובן מושפעות מכותרות העיתונים וסנטימנט השוק, דבר שגורם להן להיות חדות יותר בהסתכלות על הרווחיות ולא רק על שורת ההכנסות והצמיחה.
נתוני מאקרו מעודדים
מדד מנהלי הרכש ISM הוא אינדיקטור טוב לאינפלציה, והוא יורד בעקביות כבר כמה חודשים. אם הקשר ההיסטורי בין מדד ה ISM לבין אינפלציית מדד המחירים לצרכן מתקיים, אזי האינפלציה אמורה לרדת באופן מהותי בהתבסס על הנתונים הנוכחיים.
דוח המשרות שפורסם בארה”ב ביום שישי היה טוב. העליה במשרות החדשות הייתה חזקה מהצפוי עם עלייה בשכר בשיעור מתון של 0.3%. נתון האבטלה שעלה נובע ממספר האנשים בכוח העבודה שעלה ב-786,000.
החוזים העתידיים על בנזין יורדים בעקביות מאז השבוע הראשון של יוני ונסחרים ברמות מחיר הזהות למחירים לפני הפלישה לאוקראינה.
בעיות שרשרת האספקה משתפרות ומחירי התובלה יורדים בעקביות.
השוק עדיין מתמודד עם חוסר הוודאות שנוצרה בעקבות המלחמה ושיבושי אספקת הגז באירופה, ולכן התחזית לאנרגיה ומזון נותרה לא ברורה. אם המחירים יישארו בטווחים סבירים, הגיוני לצפות שהאינפלציה תמשיך להאט.
פחד מאינפלציה אל מול הפחד ממיתון
נתוני האינפלציה המשתפרים אינם באים לידי ביטוי בשיפור מחירי המניות בנקודת זמן זו, כנראה בגלל שהמשקיעים עדיין מודאגים מהפד.
נאום ג’קסון הול של פאוול לפני שבוע הניע גל חדש של ירידות. יו”ר הפד היה ממוקד בצורך להמשיך להעלות את הריבית, גם אם זה מכניס את הכלכלה למיתון.
הסביבה הזו יצרה הרבה פחד בקרב המשקיעים. אף אחד לא מעז לקנות כשהפד כל כך ניצי.
חשוב מאוד להבין שהצהרות הפד עוסקות בניהול ציפיות השוק ושמירה על תנאים פיננסיים הדוקים. הפד משפיע על שיעורי הריבית ומחירי המניות בדבריהם, אבל הם לא יכולים לחזות את העתיד.
הפד היה איטי מכדי להתחיל להעלות את הריבית במחזור הזה, האינפלציה עלתה לרמות שיא והפד איבד את האמינות.
עכשיו הם צריכים לשחזר את האמינות הזו והם צריכים לשכנע את כולם שהם הולכים לשלוט באינפלציה ולנקוט בכל מה שיידרש. גם אם הם יצטרכו להקריס את הכלכלה והשוק כדי לעשות זאת.
כאשר פאוול נשמע מאוזן יותר בפגישת הפד הקודמת, מחירי המניות עלו ותשואות האג”ח ירדו. הם לא יכולים להרשות לעצמם את הסיכון של התלקחות אינפלציה חדשה, אז הפד כולו מתואם היטב וניצי, אפילו מתעלם מהמגמות הכלכליות האחרונות בהצהרותיהם.
האינפלציה משתפרת אבל הפד ממשיך לדבר על העלאת תשואות להרבה זמן במשך תקופה ארוכה. זה לא הגיוני באופן עקרוני, ומובן שהשוק מפחד מעמדה ניצית כזו.
אבל הפד לא יכול לחזות מה יקרה עם שיעורי הריבית או עם כל משתנה כלכלי אחר לצורך העניין. זה הוכח די בבירור במהלך השנים, ועוד יותר בתקופה האחרונה.
אנחנו צריכים לשים לב לנתוני האינפלציה ולא כל כך להצהרות הפד. אם האינפלציה תמשיך לצנוח בעקביות במשך מספר חודשים, אז הפד ינקוט בגישה רגועה יותר במדיניות המוניטרית.
ברור שזה מוקדם מכדי שזה יקרה בנקודת זמן זו, אבל זה יקרה בסופו של דבר אם נתוני האינפלציה ימשיכו להתפתח היטב.
בטווח הקצר, החדשות הכלכליות החלשות טובות לשוק. המשקיעים רוצים לראות את הצמיחה הכלכלית מואטת כי זה יפעיל לחץ שלילי יותר על האינפלציה וזה יאפשר לפד להאט את תוכניות ההידוק שלו.
כשהפד ממשיך להדק את הנזילות באגרסיביות, יש סיכוי טוב שהשוק יהיה מודאג הרבה יותר מהמיתון מאשר מאינפלציה בעתיד הלא כל כך רחוק.
חברות הצמיחה
בואו נעזוב בצד את החברות שדיווחו על תוצאות מעורבות או כאלו שיש להן מה להוכיח קדימה. הבה נתמקד במקום זאת בחברות המשכנעות שביצועיהן עולים הרבה מעל הציפיות.
יש הרבה חברות בתיק שמספקות תוצאות מצוינות בעוד שהפחד בשוק גורר את המחירים כלפי מטה.
MercadoLibre (MELI) זינקה ב-15% לאחר שהחברה סיפקה מספרים מצוינים לרבעון השני. אבל אז מחקה את כל הרווחים האלה בגלל הפחד שעלה לאחר נאום ג’קסון הול.
צריך לנסוע אחורה בזמן למשבר הפיננסי בשנת 2008 כדי למצוא את MercadoLibre בהערכה זולה יותר במונחי מכפיל הכנסות. אז היא היתה חברה צעירה לאחר IPO ללא יתרון תחרותי ובלי עסקי הפינטק הצומחים.
לפני חמש שנים, השוק העריך כי MELI בדרך להכנסות של 1.3 מיליארד דולר בשנת 2022. כעת תחזית ההכנסות היא 10.4 מיליארד דולר!
Airbnb (ABNB) היא עוד חברה צעירה שעברה את הציפיות ברבעונים האחרונים. Airbnb יצאה מהמגיפה חזקה מתמיד, והביצועים הפיננסיים שלה הכו את התחזיות.
בדצמבר 2020, השוק ציפה להכנסות של 3.3 מיליארד דולר לשנת 2022, כעת התחזית היא ל-8.3 מיליארד דולר. הערכות ה-EBITDA לשנת 2022 עברו מהפסד של 266 מיליון דולר לרווח של 2.7 מיליארד דולר !
למרות המספרים הללו, מחיר המניה ירד ב-47% מהשיאים של השנה החולפת.
אני יכול להמשיך ולכסות הרבה דוגמאות, אבל הרעיון ברור. חברות אלו מספקות מספרים מצוינים, אך מחירי המניות ירדו בחדות מכיוון שהשוק אינו שם לב ליסודות העסק הבסיסיים של החברות ועסוק יותר בריבית ואינפלציה.
כולם אובססיביים לגבי אינפלציה, הפד, המלחמה וכו’. אבל תנאי המאקרו וסנטימנט המשקיעים ישתנו עם הזמן, אז גם יחזור המשקל הנכון של בסיס העסק בתמחור המניה.
הטבע האנושי אינו משתנה. סנטימנט השוק נע בין פחד המשקיעים לתאוות הבצע שחוזרת כשתנאי המאקרו משתפרים. התנודתיות הזו כואבת, אבל היא גם מחיר הכניסה לתשואות מעולות בטווח הארוך.
גילוי נאות: אינני יועץ השקעות. כתבתי את המאמר הזה בעצמי, הוא מביע את דעותיי שלי ואין בו בגדר המלצה לבצע פעולה בנייר ערך. אינני מקבל שום תמורה ואין לי קשר עסקי עם חברה אשר מניה מוזכרת במאמר זה. השקעות בניירות ערך כרוכה בסיכון. אחריות על כספכם היא שלכם בלבד.